Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Slovensko má nízku mieru voľných pracovných miest na úrovni 1,2 %, informuje ISA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko patrí medzi štáty s nízkou mierou voľných pracovných miest, a to na úrovni 1,2 % v druhom kvartáli tohto roka. Taktiež má nízku nezamestnanosť, na úrovni 5,4 % v rovnakom období. Informoval o tom v piatok Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

"Rizikom je, že sa podniky nebudú rozširovať a vytvárať nové pracovné miesta. To môže brzdiť investície do inovácií a zlepšovania produktivity, čo bráni dlhodobému hospodárskemu rastu. V regióne sú na tom podobne Poľsko a Maďarsko," uviedol inštitút.

Slovensko má nízku mieru
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

O dobrej kondícii ekonomiky podľa ISA svedčí vyššia miera voľných pracovných miest a nižšia nezamestnanosť. Rovnaká situácia je napríklad aj v Česku či Rakúsku. Naopak, v Španielsku je vysoká nezamestnanosť a malá ponuka voľných pracovných miest.

Inštitút dodal, že miera voľných pracovných miest sa na Slovensku medziročne zvýšila z jedného percenta na 1,2 %. Nezamestnanosť klesla z 5,9 % na 5,4 %. "V celej EÚ miera voľných miest klesla z 2,9 % na 2,4 %, nezamestnanosť zostala bez zmeny na úrovni šiestich percent," uzavrel ISA.

Viac o téme: EkonomikaPracovné miestaSlovenskoISA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu