Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Nálada v slovenskej ekonomike sa v septembri medzimesačne opäť zhoršila

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nálada v slovenskej ekonomike sa v septembri 2024 v porovnaní s minulým mesiacom opäť zhoršila. Indikátor ekonomického sentimentu (IES) sa pri poklese o 2,1 bodu znížil na úroveň 102,3, čo je najnižšia hodnota od januára tohto roka. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Hodnotenia sa zhoršili len v dvoch z piatich zložiek indikátora, a to medzi podnikateľmi v priemysle a medzi spotrebiteľmi. Mierne optimistickejší boli podnikatelia v stavebníctve, v obchode a službách. V porovnaní s minulým rokom bola ekonomická nálada optimistickejšia o 6,4 bodu, za dlhodobým priemerom zaostávala o 3,7 bodu.

archívne video

Sociálni partneri sa na výške minimálnej mzdy pre rok 2025 nedohodli (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Indikátor dôvery v priemysle po sezónnej úprave v septembri poklesol o 5,3 bodu na hodnotu -1,3, čo predstavuje najnižšiu hodnotu od marca 2024. Vývoj indikátora ovplyvnili všetky tri ukazovatele, ako sú objednávky, zásoby a očakávaná produkcia. Zhoršenie úrovne objednávok (vážené produkciou) zaznamenali hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov a drevených a papierových výrobkov, zvýšené zásoby avizujú hlavne vo výrobe strojov a zariadení inde nezaradených a pokles produkcie očakávajú najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktoch.

Nálada v slovenskej ekonomike
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Sezónne očistený indikátor dôvery v službách v septembri narástol 0,3 bodu na hodnotu 6. Nárast zaznamenala podnikateľská situácia a dopyt za posledné tri mesiace. Podnikateľská situácia sa zlepšila vo finančných a poisťovacích službách, dopyt vzrástol v informáciách a komunikácii.Indikátor dôvery v obchode v septembri stúpol oproti augustu o 1,3 bodu na hodnotu 8. Respondenti hodnotili pozitívne nárast počtu zamestnancov a očakávajú vyššie požiadavky na dodávateľov, v oboch prípadoch hlavne v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach.V septembri sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu stúpol o 1,5 bodu na -8,5 vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok.

Medzi spotrebiteľmi dôvera voči vývoju slovenskej ekonomiky klesla druhý mesiac po sebe. Indikátor spotrebiteľskej dôvery (sezónne upravený) sa v septembri znížil oproti augustu o 0,4 bodu na úroveň -11,9. Naďalej sa však drží nad dlhodobým priemerom, aktuálne o 8,3 bodu. Spotrebitelia hodnotili negatívnejšie dve zo štyroch zložiek indikátora. Pesimistickejšie vnímajú najmä vývoj celkovej hospodárskej situácie, obavy však prejavili aj pri hodnotení očakávaných úspor. Optimistickejšie vidia vývoj nezamestnanosti a nepatrne sa zlepšili i vyjadrenia hodnotiace celkovú finančnú situáciu.

Viac o téme: EkonomikaNáladaSlovenskoŠtatistický úradŠÚSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu