Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Ekonomika USA rástla v rokoch 2022 a 2023 rýchlejšie, než sa predpokladalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Ekonomika USA rástla v uplynulých dvoch rokoch rýchlejšie, než sa predpokladalo. Dôvodom boli vyššie firemné investície a spotrebiteľské výdavky, ukázali vo štvrtok revidované vládne údaje.

Každoročná revízia Úradu pre ekonomickú analýzu (BEA) ministerstva obchodu takisto výrazne smerom nahor upravila minuloročné zisky firiem. Korekcia inflácie bola o niečo menšia."Celkový obraz ekonomiky sa nezmenil," uviedol na tlačovej konferencii riaditeľ oddelenia národných ekonomických účtov BEA Dave Wasshausen.Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v roku 2023 stúpol o 2,9 % z pôvodne uvádzaných 2,5 %. Jedným z dôvodov korekcie boli aj vyššie investície do bývania.

BEA takisto revidoval aj expanziu v roku v 2022 o 0,6 percentuálneho bodu smerom nahor na 2,5 %. Hlavným dôvodom boli boli vyššie spotrebiteľské výdavky a firemné investície.Firemné zisky v roku 2023 boli podľa BEA o 288,5 miliardy USD (257,73 miliardy eur) alebo 8,9 % vyššie, než sa predpokladalo. Firmy mali totiž v prostredí rastúcej inflácie väčšiu silu pri stanovovaní cien.

Americká ekonomika smeruje k "mäkkému pristátiu"

Údaje z amerického trhu práce a vývoj inflácie naznačujú, že ekonomika USA je na ceste k "mäkkému pristátiu". Vyhlásila to vo štvrtok ministerka financií USA Janet Yellenová v rozhovore pre CNB. "Vždy som verila, že existuje cesta k mäkkému pristátiu, že je možné znížiť infláciu pri zachovaní silného trhu práce a podľa mňa sa to deje," povedala.Verí, že je dôvod domnievať sa, že klesnú aj náklady na bývanie. Poukázala pritom na komentáre predstaviteľov Federálneho rezervného systému (Fed), ktoré naznačujú, že základná úroková sadzba centrálnej banky bude ďalej klesať.Ministerka financií však zároveň pripomenula, že na to, aby boli úrokové náklady časom zvládnuteľné, je nevyhnutné zníženie deficitu USA. Pre administratívu prezidenta Joea Bidena je tiež dôležité pokračovať v investíciách do častí ekonomiky, ktoré by podporili budúci rast.

Janet Yellenová
Zobraziť galériu (2)
Janet Yellenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ajit Solanki)

Neskôr na finančnej konferencii v New Yorku v súvislosti so stabilitou finančného systému USA uviedla, banky sú dobre kapitalizované. No po tom, ako v roku 2023 vypukli turbulencie okolo nepoistených vkladov, ktoré spôsobili ich hromadné vyberanie v niektorých bankách, sa "veľmi uvažuje o tom, ako podporiť likviditu bánk, ktoré majú nepoistené vklady".Ministerka pripomenula, že reformy zavedené po finančnej kríze v rokoch 2007 - 2009 pomohli finančnému systému prekonať turbulencie vrátane pandémie ochorenia COVID-19 aj nedávnych problémov regionálnych bánk.

"Práca na vybudovaní a udržiavaní odolného finančného systému sa však nikdy neskončí. Nikdy nebudeme môcť len tak vyhlásiť víťazstvo," povedala Yellenová na konferencii, ktorú organizovala Federálna rezervná banka v New Yorku."Odolný finančný systém je rozhodujúci pre silnú ekonomiku. Jeho posilnenie si vyžaduje trvať na premyslenej regulácii, a to aj zoči-voči výzvam zo strany tých, ktorí sa zasadzujú za zrušenie regulácií," dodala.Yellenová zdôraznila, že je potrebné zabezpečiť, aby finančný systém slúžil podnikom, domácnostiam a podporoval prosperitu. To znamená bezpečné a zdravé finančné inštitúcie, nástroje finančného trhu, centrálne zúčtovanie a ochranu investorov a spotrebiteľov.
 

Viac o téme: EkonomikaRastPrepokladUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu