Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Trhlina v americkej vojenskej prevahe: Čína odhalila NEVIDITEĽNÝ dron, pomáha im Muskov Starlink

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING – Veda a technika sa posúva míľovými krokmi. Keď do vzduchu vzlietli prvé bojové lietadlá, ktoré radary nedokázali zachytiť, bol to neuveriteľný prielom. V blízkej budúcnosti to už ale nemusí platiť. Čína to využila, pričom nepriamo sa na tom podieľal aj známy americký miliardár.

Bojové stíhačky F-22 a F-35 patria k lietadlám typu "stealth", teda ich nevedia zamerať žiadne radary na zemi. Ich detekcia je možná jedine z vesmíru. Čínski vedci pod vedením profesora Yi Jianxina z univerzity elektronických technológii vo Wuhane použili počas testu v Juhočínskom mori signály zo Starlinku na odhalenie polohy tajného cieľa. Uvádza to South China Morning Post. Už onedlho sa môže táto metóda používať aj na detekciu lietadiel "stealth". 

Starlink

Starlink je satelitná sieť amerického miliardára Elona Muska. Tvorí ju viac ako 6-tisíc satelitov, ktoré obiehajú po obežnej dráhe Zeme. Vysiela vysokofrekvenčné signály s rozsiahlym pokrytím. Napriek tomu, že pre čínsku klientelu sú nedostupné, vedcom sa ich podarilo zachytiť cez špeciálne vyrobený prijímač. 

Elektromagnetizmus

Počas testu detekciu použili čínski vedci namiesto pozemných radarov elektromagnetické signály zo satelitu Starlink, ktorý sa v tom čase nachádzal nad Filipínami. Cieľom bola detekcia dronu DJI Phantom 4 Pro (podobný tvar ako stíhačka F-22) o veľkosti letiaceho vtáka. Radarový prierez dronu bol podobný ako pri skutočných "stealth" stíhačkách. 

Lietadlo, alebo v tomto prípade dron, narúša svojím pohybom elektromagnetické vlny, čo spôsobí poruchy signálu. Tie následne Starlink zaznamená, čo v konečnom dôsledku určí polohu objektu. Radar nemusí vysielať signály do prostredia. Stačí len čakať. Test odhalil jemné detaily dronu. Tím uviedol, že ich nová metóda detekcie je nezávislá od trojrozmerného tvaru a povrchového materiálu cieľa.

Vedci však neuviedli algoritmus ani procesor, ktoré boli počas experimentu použité. Vývoj prebieha stále len v rannom štádiu. Je tu však potenciál na odhalenie polohy špeciálnych typov bojových lietadiel. 

Funkcia stealth

Tradičné "stealth" lietadlá sú navrhnuté tak, aby sa vyhli radarovej detekcii pomocou špeciálnych materiálov a tvarov na zníženie odrazov elektromagnetických vĺn. Drony sú príliš malé na to, aby ich konvenčný radar odhalil. Čínsky experiment však ukázal, že používanie satelitných signálov tretích strán môže tieto "stealth" funkcie obísť, čo umožňuje ich odhalenie. 

Viac o téme: RadaryTest VesmírStealthČínaF-22SpaceXElon MuskStarlinkVedaNepozorovaný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu