Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Nové cestovné pasy sú pod paľbou kritiky: Čičmianska grafika má byť z fotobanky od poľskej umelkyne

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) predstavuje nové pasy Zobraziť galériu (3)
Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) predstavuje nové pasy (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR začalo vydávať cestovné pasy s novými dizajnovými a bezpečnostnými prvkami. Štátne a národné symboly v nových dokladoch podľa rezortu reflektujú národnú hrdosť Slovákov a poukazujú na prepojenosť slovenského národa na jednotlivé regióny. Dizajn sa však ocitol pod paľbou kritikov, ktorí upozorňujú na použitie grafiky z fotobanky a je podľa nich nevhodná pre dokument, ktorý by mal reprezentovať slovenskú kultúru a identitu.

Nové pasy predstavili zástupcovia rezortu. Dostanú ich občania, ktorí o doklad požiadali najskôr v utorok (17. 9.). Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) zároveň deklaroval, že prieťahy vo vydávaní dokladov už rezort neeviduje. Súčasťou nového cestovného pasu je podľa generálneho riaditeľa sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti MV SR Martina Hrachalu čip novej generácie či mikrotlač. Niektoré prvky sú zároveň viditeľné iba pod UV svetlom. Medzi prvky patrí aj reliéfna tlač na obale dokladu.

Nové cestovné pasy sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: minv.sk)

"Myslím si, že tento dizajn nových moderných slovenských pasov je hodný 21. storočia. Čo je najdôležitejšie, je k dispozícii pre ľudí a nebude hroziť stav, aký tu v lete bol, že by tu niekto nedostal svoj cestovný doklad v zákonom stanovenej lehote," vyhlásil Šutaj Eštok.

Nové cestovné pasy sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: minv.sk)

Čičmianska grafika z fotobanky od poľskej umelkyne

Farebné prevedenie nových cestovných dokladov je v tónoch zodpovedajúcich národným farbám. Na predsádke je vyobrazený Kriváň - ako symbol majestátnosti slovenských hôr a hrad Devín nad sútokom riek Dunaj a Morava - ako symbol slovenských dejín. Tieto dominanty dopĺňa prvý verš básne Pavla Bellu Horala „Aká si mi krásna“, ktorú zhudobnil Eugen Suchoň. Na vízových stránkach sú dominanty krajských miest a pamiatky UNESCO. Súčasťou grafického dizajnu je štátny znak v národných farbách, národné symboly a ľudové motívy.

Stránka “Slovenský folklór bez fejku,“ však upozornila na použitie grafiky z fotobanky. Konkrétne má ísť o použitú „čičmiansku grafiku“, ktorej autorkou je poľská grafička Agnieszka Murphy. V popise ku grafike je pritom priamo uvedené, že nejde o originál, ale o inšpiráciu. „Príde mi hanba svetová, že na takúto grafiku, ktorá má ozaj predstavovať kus našej identity, sa nenašlo nič lepšie ako grafika z fotobanky, ktorú tlačia kolotočári na tričká a je všetko len nie jedinečná,“ uvádza stránka. „Vizuál pasov by mal tvoriť nejaký renomovaný dizajnér, umelec! A zatiaľ tu máme spotvorené Čičmany bez umeleckej hodnoty od poľskej grafičky, stiahnuté z (pravdepodobne americkej) fotobanky,“ dodávajú kritici.

 

Nový dizajn slovenských dokladov je... tramtadadaaa! Vektor z fotobanky! Všeumelec, ktorý toto celé spískal, použil...

Posted by Slovenský folklór bez fejku on Saturday, September 21, 2024

"To je vážne dobré, že slovenská vláda použila moju grafiku na slovenské cestovné pasy. Keďže vaše ministerstvo vnútra je štátnym orgánom, dúfam, že si zakúpili príslušnú licenciu,“ uviedla Agnieszka Murphy pre SME.

Nové slovenské cestovné doklady sú od francúzskeho dodávateľa - spoločnosti Thales DIS France SAS, ktorá je jednou z troch firiem zakontrahovaných pre dodávky čistopisov dokladov vydávaných v pôsobnosti rezortu. Spoločnosť počas tohto roka dodá 200-tisíc kusov čistopisov cestovných pasov a 17 500 kusov zvyšných typov cestovných dokladov. Na projekte nových cestovných dokladov sa spoločne zo strany rezortu vnútra a dodávateľa podieľalo takmer 40 ľudí 

Viac o téme: GrafikaKritikaFotobankaČičmanyCestovné pasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu