Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

MIMORIADNY ONLINE Putin sa bojí ohlásiť novú vlnu mobilizácie! Ruský útok spôsobil výpadky dodávok energie

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

KYJEV/MOSKVA - Ruské sily v sobotu večer zasiahli viacposchodovú obytnú budovu v Charkove, druhom najväčšom meste Ukrajiny. Počas útoku utrpelo zranenia najmenej 12 osôb, uviedol primátor mesta Ihor Terechov. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Výcvik ukrajinských vojakov: Silu a vytrvalosť rozvíjajú v rámci mnohonárodnej operácie INTERFLEX vo Veľkej Británii (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Putin sa bojí ohlásiť novú vlnu mobilizácie Je to odôvodnené viacerými dôvodmi, napríklad rizikom zvyšovania napätia v spoločnosti. Rozsiahla mobilizačná vlna by mohla viesť k prudkej sociálnej nerovnováhe či dokonca k protestom. V komentári pre NEXTA to uviedol politológ Volodymyr Fesenko.

21:25 „Príliš skoro hodnotiť“ – Zelenskij o úspechu vpádu do Kurska. "Nehovorím, že je to výrazný úspech alebo že to prinesie koniec vojny  Putina. Urobilo to, že našim partnerom ukázalo, čoho sme schopní," povedal prezident Zelenskyj.

20:15 Zelenskyj hovorí, že by bolo hrozné, keby Biden nepodporil ukrajinský plán víťazstva, ktorý zahŕňa členstvo v NATO.

19:00 Kremeľ si čoraz viac uvedomuje, že opakované jadrové hrozby strácajú účinnosť, uvádza The Washington Post s odvolaním sa na zdroje. Putin sa údajne snaží o „elegantnejšiu a zdržanlivejšiu odpoveď“ voči Západu, najmä vzhľadom na to, že Ukrajina môže na zásah ruského územia použiť rakety dlhého doletu.

18:15 Keďže niektorí diplomati poukazujú na slabnúce vedenie USA, prebiehajú rozhovory s cieľom poskytnúť Kyjevu väčšiu palebnú silu – kľúč k potenciálnemu ukrajinskému víťazstvu – a zabezpečiť kľúčové právo použiť ju proti ruským inváznym silám bez obmedzení.

17:10 Ukrajina v noci na dnes zničila 71 z 80 ruských dronov, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské letectvo. Ukrajinské úrady tiež oznámili, že počet zranených po sobotňajšom večernom útoku, ktorý v Charkove zasiahol obytný dom, stúpol na 21. Rusko zase podľa agentúry TASS informovalo o zostrelení 15 ukrajinských bezpilotných lietadiel.

16:26 Irán neposkytol Rusku žiadne odpaľovacie zariadenia, uvádza agentúra Reuters.

15:28 Takto dnes vyzerá dom v ukrajinskom meste Charkov po tom, čo neďaleko včera zasiahla ruská letecká bomba.

14:00 Ruský útok na mínu v Doneckej oblasti zabil dve ženy a jednu zranil. Ruské jednotky ostreľovali mínu v Doneckej oblasti, pričom zabili dve zamestnankyne bane a zranili jednu ďalšiu osobu, informovalo 22. septembra ukrajinské ministerstvo energetiky.

13:19 Rusko vypustilo za týždeň viac ako 1000 vzdušných zbraní proti Ukrajine, hovorí Zelenskyj.

12:37 Desiatky domácností v ukrajinskej Poltavskej oblasti zostali bez dodávok elektrickej energie po nočnom ruskom dronovom útoku. Oznámil to v nedeľu tamojší oblastný gubernátor Filip Pronin. Úrady v súčasnosti pracujú na obnovení dodávok energií pre odberateľov. Pri ruskom útoku našťastie neutrpel nikto zranenia, doplnil Pronin na sociálnej sieti Telegram.

11:24 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 22. septembru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:31 Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila v noci na nedeľu 71 z 80 ruských dronov, uviedli tamojšie úrady. Ďalších šesť ruských dronov neutralizovali systémy elektronického boja. Čo sa stalo so zvyšnými dronmi, Kyjev nešpecifikoval.

9:15 USA, India, Japonsko a Austrália vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom žiadajú mier na Ukrajine.

8:29 AKTUALIZOVANÉ: Ruský útok na Charkov zranil 21 vrátane detí.

7:51 Zelenskyj navštívi americkú továreň na výrobu nábojov pre Ukrajinu.

6:29 Ruský prezident Vladimir Putin žartoval o podpore pre demokratickú kandidátku Kamalu Harrisovú v amerických prezidentských voľbách. Vyhlásil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre Sky News Arabia.

6:05 Do ekonomickej obnovy Ukrajiny po skončení vojny s Ruskom sa zatiaľ prihlásilo viac ako 3000 poľských firiem. Pre agentúru PAP to povedal Pawel Kowal, splnomocnenec poľskej vlády pre obnovu Ukrajiny.

6:03 Rusko plánuje pred zimou zaútočiť na jadrové zariadenie na Ukrajine. Vyhlásil to v sobotu ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha. Zároveň vyzval Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby zriadila stále monitorovacie misie v ukrajinských jadrových elektrárňach.

Rusko vykonalo dva útoky na mesto Charkov

Terechov na platforme Telegram oznámil, že Rusi použili navádzanú bombu a že na mieste prebiehajú záchranné práce. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov upresnil, že celkovo došlo k dvom útokom na mesto.Rusko pravidelne útočí na civilné ciele na Ukrajine a na Charkov, ktorý je od hraníc vzdialený len 30 kilometrov, píše agentúra DPA.

Pri útoku na Charkov utrpelo zranenia 12 ľudí a 60 museli evakuovať

Ruské sily v sobotu večer zasiahli viacposchodovú obytnú budovu v Charkove, druhom najväčšom meste Ukrajiny. Počas útoku utrpelo zranenia najmenej 12 osôb a 60 obyvateľov museli úrady evakuovať, uviedol primátor mesta Ihor Terechov. Terechov na platforme Telegram oznámil, že Rusi použili navádzanú bombu a že na mieste prebiehajú záchranné práce. Ukrajinský verejnoprávny telerozhlas Suspilne uviedol, že bomba dopadla na strom pred jedným z vchodov do budovy a došlo k výbuchu a následnému požiaru niekoľkých áut.Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov vyhlásil, že medzi ranenými bolo aj dieťa. Podľa jeho slov Moskva uskutočnila dva útoky na Charkov a jeden ďalší neďaleko mesta Izjum, kde došlo k požiaru dvoch domov.

V piatok ruské sily podnikli tri útoky na Charkov, pri ktorých utrpelo zranenia 15 ľudí. V meste Nikopol zabil v sobotu útok ruského dronu dvoch ľudí, uviedol gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Pri ruskom útoku zahynul jeden človek aj v meste Kurachovo, uviedla prokuratúra Doneckej oblasti.Rusko od začiatku vojny pravidelne útočí na civilné ciele na Ukrajine a na mesto Charkov, ktoré je od hraníc vzdialené len 30 kilometrov, píše agentúra DPA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu