Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Prvé reakcie na nové konsolidačné opatrenia: Podľa Sas najviac zaplatia občania!

Marián Viskupič Zobraziť galériu (2)
Marián Viskupič (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Štát vyberie po zavedení nových konsolidačných opatrení menej, ako naplánoval. Najviac by pritom mali zaplatiť občania Slovenska, ktorí budú novými opatreniami postihnutí najviac. Uviedol to v utorok podpredseda opozičnej strany SaS Marián Viskupič.

archívne video

Premiér R. Fico informoval prezidenta SR P. Pellegriniho o súbore zmien, tzv. lex konsolidácia, ktoré budú predložené do NRSR (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Každý jeden občan zaplatí viac na daniach, na odvodoch, na poplatkoch. Ak štát vyrába nové dane pre firmy, nové odvody, nové poplatky pre firmy, a, bohužiaľ, táto vláda ich v prezentovanom materiáli vyrobila dosť, jednoducho drvivá väčšina týchto dodatočných nákladov sa prenesie na ľudí. Bežne odhady hovoria, že 80 % nákladov, ktoré akokoľvek vyrobíte pre firmy, tak sa jednoducho prenesú na ich spotrebiteľov, to znamená na občanov tejto krajiny," povedal Viskupič.

Ten ďalej uviedol, že jediným šetrením finančných prostriedkov zo strany štátu je plánované prepúšťanie štátnych úradníkov, ktorým by malo Slovensko ušetriť približne 124 miliónov eur z celkovej sumy takmer 2,7 miliardy eur. Vláda by pritom mala zvažovať prepustenie približne 5000 štátnych zamestnancov.

Podľa Viskupiča majú opatrenia negatívny vplyv na vývoj domácej ekonomiky

Väčšina z týchto opatrení má podľa Viskupiča negatívny vplyv na vývoj domácej ekonomiky, pričom by malo dôjsť k zabrzdeniu slovenského hospodárstva. Z dôvodu spomaleného ekonomického rastu by ani takto zvýšené dane a poplatky nemali priniesť pre štát toľko finančných prostriedkov, ako v súčasnosti predpokladá vláda. "Som presvedčený, že sa reálne vyberie určite menej, ako si vláda naplánovala. Toto bude jednoducho ťažký úder pre našu ekonomiku, ťažký úder pre jej konkurencieschopnosť, ťažký úder pre každého jedného podnikateľa," dodal podpredseda SaS.

Vládna koalícia v utorok predstavila balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu. Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty na 23 % a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 %, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

Zvýšenie DPH výrazne navýši ceny, nižšia daň na potraviny to nevyváži, tvrdí strana PS

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) o tri percentuálne body bude znamenať výrazný rast cien. Nepatrne nižšia DPH na potraviny ho nevyváži. Poslanec opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Štefan Kišš tak reagoval na predstavené konsolidačné opatrenia. Balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur v utorok predstavila vládna koalícia. "Zvýšenie DPH o tri percentuálne body bude znamenať výrazný rast cien, ktorý zasiahne všetkých. Nepatrne nižšia DPH na potraviny ho ani zďaleka nevyváži," uviedol Kišš ku konsolidačným opatreniam. Jedným z konsolidačných opatrení na rok 2025 je aj zavedenie 10-percentného viazania personálnych výdavkov na štátnych úradníkov a zamestnancov vo verejnej službe, čo by malo priniesť 124 miliónov eur.

Podľa Kišša sa však vláda na sebe šetriť nechystá, 10-percentné prepúšťanie v štátnej správe je podľa neho jediné výdavkové opatrenie. "Máme dôvodnú obavu, že bude chaotické a uškodí Slovensku," uviedol Kišš. Vládna koalícia v utorok predstavila balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu. Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 % a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 %, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

Viac o téme: KoalíciaSaSKonsolidácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu