Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nové zloženie Európskej komisie: Von der Leyenová predloží návrh v utorok

Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (2)
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) sa teší na utorkovú diskusiu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenou o navrhovanej štruktúre a portfóliách v novej exekutíve EÚ. Vyhlásila to predsedníčka EP Roberta Metsolová, ktorá v pondelok večer otvorila septembrové plenárne zasadnutie europarlamentu v Štrasburgu.

Na utorňajšej rannej schôdzi Konferencie predsedov EP má predsedníčka eurokomisie predstaviť Metsolovej a šéfom politických skupín v EP zloženie Európskej komisie aj s portfóliami, ktoré navrhla prideliť jednotlivým nominantom na eurokomisárov. "Európsky parlament sa teší na diskusiu o navrhovanej štruktúre a portfóliách Európskej komisie. Potom začneme potrebný proces parlamentnej kontroly a vypočutí," odkázala Metsolová.

archívne video

Pellegrini po stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Predsedníčka EP počas otvorenia plenárneho zasadnutia pripomenula poslancom vyčíňanie extrémneho počasia, ako sú povodne v Poľsku, Maďarsku, Rakúsku, Rumunsku, Česku, na Slovensku a v Nemecku a tiež veľké lesné požiare v Portugalsku.

"Myslíme na tých, ktorí prišli o svojich blízkych a svoje domovy, na nezvestných, záchranárov a všetkých, ktorí bojujú s nepriazňou počasia", uviedla Metsolová. Podľa jej slov musí EÚ zohrať svoju úlohu a urobiť všetko potrebné na pomoc postihnutým regiónom.

Pripravenosť EÚ v prípade prírodných katastrof

Metsolová v tejto súvislosti oznámila, že namiesto prezentácie priorít Maďarska v Rade EÚ, ktoré mal v utorok predpoludním v pléne EP predniesť maďarský premiér Viktor Orbán, sa europoslanci spolu s predstaviteľmi Európskej komisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof zhoršených klimatickými zmenami.

Nová predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová
Zobraziť galériu (2)
Nová predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

K zmene programu dochádza aj preto, že Orbán do Štrasburgu nepríde práve pre povodne v Maďarsku.

Viac o téme: Európsky parlamentUrsula von der LeyenováRoberta Metsolová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu