Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Všeobecný súd EÚ potvrdil sankcie prijaté voči ruskej finančnej spoločnosti NSD

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL/LUXEMBURG - Všeobecný súd EÚ v stredu oznámil, že potvrdil reštriktívne opatrenia prijaté voči ruskej finančnej spoločnosti NKO AO National Settlement Depository (NSD).

Súd pripomenul, že NSD je ruská obchodná spoločnosť, ktorá poskytuje služby archivácie a úschovy cenných papierov ako centrálny depozitár. Poskytuje tiež finančné služby, najmä ako nebanková úverová inštitúcia s licenciou, z ktorej jej vyplýva právo poskytovať služby bankového vyrovnania.

archívne video

Premiéri SR a Moldavska hovorili najmä o ambícii Moldavska stať sa členom EÚ (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V júni 2022 bola NSD zaradená na zoznam právnych subjektov, na ktoré sa vzťahujú reštriktívne opatrenia prijaté Radou EÚ v súvislosti s ruskou agresiou voči Ukrajine, a jej finančné prostriedky a hospodárske zdroje boli zmrazené. Zaradenie NSD na sankčný zoznam bolo zdôvodnené skutočnosťou, že zohráva zásadnú úlohu vo fungovaní ruského finančného systému, a poskytuje materiálnu alebo finančnú podporu ruskej vláde.

Vseobecný súd zamietol žalobu

NSD navrhla, aby Všeobecný súd EÚ zrušil právne kroky, ktorými bolo jej obchodné meno zapísané a ponechané na sankčnom zozname EÚ. Všeobecný súd však rozsudkom vyhláseným v stredu zamietol žalobu ruskej finančnej spoločnosti. Prvostupňový súd EÚ skonštatoval, že NSD nepreukázala, že Rada EÚ sa dopustila pochybenia, keď ruský podnik označila za "systémovo dôležitú finančnou inštitúciu", ktorá zohráva zásadnú úlohu vo fungovaní ruského finančného systému.

Všeobecný súd spresnil, že NSD poskytuje finančné služby značnej hodnoty tak ruskej vláde, ako aj ruskej centrálnej banke a že jej všeobecnejší príspevok k riadnemu fungovaniu ruského finančného systému má tiež osobitný význam. Ide teda o podnik, ktorý poskytuje ruskej vláde materiálnu alebo finančnú podporu takého kvantitatívneho a kvalitatívneho významu, ktorý jej umožňuje mobilizovať finančné zdroje s cieľom pokračovať vo svojich činnostiach na destabilizáciu Ukrajiny.

Pokiaľ ide o tvrdenie NSD založené na tom, že sankcie, ktoré boli voči nej uplatnené, viedli k zmrazeniu finančných prostriedkov a hospodárskych zdrojov jej klientov, na ktorých sa tieto opatrenia nevzťahujú, a teda k porušeniu ich práva vlastniť majetok, Všeobecný súd EÚ pripomenul, že táto spoločnosť sa nemôže v rámci svojej žaloby dovolávať práva vlastniť majetok, ktorého nie je nositeľkou.

Skúmanie žiadosti

Pri skúmaní žiadosti o uvoľnenie aktív klientov NSD, založenej na výnimke stanovenej Radou EÚ na tento účel, sa však vnútroštátne orgány členských krajín eurobloku, ktorým prislúcha výkon reštriktívnych opatrení, musia ubezpečiť, že zásah do práva vlastniť majetok dotknutých klientov spĺňa podmienky stanovené v článku 52 Charty základných práv EÚ.

Viac o téme: SankciePotvrdenieSúd RuskoNSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu