Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Rusko varovalo NATO pred následkami, ak Ukrajine dovolí útočiť na ruské ciele

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Evgeniy Maloletka)

MOSKVA - Ruská armáda podnikla raketový útok na loď, ktorá cez Čierne more prevážala pšenicu do Egypta, napísal dnes na sieti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Útok, ktorý dnes večer potvrdila rumunská pobrežná stráž, sa zaobišiel bez obetí. Podľa agentúry Reuters to je prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, čo bola zasiahnutá civilná loď naložená obilím. Ruská armáda sa k útoku nevyjadrila, píše ruskojazyčný servis BBC. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Výcvik ukrajinských vojakov: Silu a vytrvalosť rozvíjajú v rámci mnohonárodnej operácie INTERFLEX vo Veľkej Británii (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:50 Helsinki a Štokholm 13. septembra vyhlásili, že nezakážu Ukrajine zaútočiť na Rusko svojimi zbraňami počas nedávnych hrozieb ruského prezidenta Vladimira Putina voči NATO.

21:30 Spojené štáty oznámili v piatok nové sankcie namierené na ruské štátne médiá, pričom obvinili ruskú štátnu televíziu Russia Today (RT) zo spolupráce s ruskou armádou a šírenia dezinformácií a propagandy vo svete. Informuje správa agentúry AP.

21:10 Poľský minister vyzýva Ukrajinu, aby vyriešila otázku tragédie volyne. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyzval 13. septembra ukrajinskú vládu, aby vyriešila otázku tragédie vo Volyni (Volyňa). Povedal to na tlačovej konferencii so svojím ukrajinským kolegom Andriim Sybihom. Minister mal na mysli masaker desaťtisícov Poliakov z roku 1943 príslušníkmi Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) v nacistami okupovanej Volyni, v regióne, ktorý býval súčasťou Poľska a teraz je súčasťou Ukrajiny. V odvete zahynuli tisíce Ukrajincov.

20:40 Rusko začalo vlani vyrábať nový útočný dron s dlhým doletom, ktorý využíva čínske motory a súčiastky a ktorý nasadilo vo vojne na Ukrajine. S odvolaním sa na dva zdroje z európskej spravodajskej služby a zmluvné dokumenty o tom v piatok informovala tlačová agentúra Reuters.

19:50 Spojené štáty neplánujú oznámiť novú politiku v súvislosti s Ukrajinou a jej žiadosťou o používanie západných ďalekonosných zbraní na útoky na ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Oznámil to v piatok Biely dom, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters."Náš názor súvisiaci s poskytnutím schopností pre Ukrajinu spojených s údermi dlhého dosahu vnútri Ruska sa nezmenil," uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. "V tejto súvislosti by som nečakal nijaké veľké oznámenie," uviedol Kirby, narážajúc na piatkové rokovanie amerického prezidenta Joea Bidena s britským premiérom Keirom Starmerom.

19:30 Ruská „rýchla“ ofenzíva v Kurskej oblasti zatiaľ nedosiahla „vážny“ úspech, hovorí Zelenskyj. "V smere Kursk začali Rusi svoju rýchlu ofenzívu a chcú tam použiť asi 60-70-tisíc ľudí," povedal Zelenskyj.

19:00 Rusko spustilo výrobu nového dronu s čínskymi časťami v roku 2023, píše agentúra Reuters. Rusko začalo s výrobou nového útočného bezpilotného lietadla s dlhým doletom Garpiya-A1 s použitím čínskeho motora a ďalších častí v roku 2023, informovala 13. septembra agentúra Reuters.

18:27 Krajiny NATO vstúpia do vojny s Ruskom, ak povolia Ukrajine používať západné zbrane s dlhým dosahom pri útokoch hlboko na ruskom území. Vyhlásil to v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Zároveň upozornil, že Rusko je jadrová veľmoc a je potrebné myslieť na dôsledky takéhoto rozhodnutia, informuje správa agentúry Reuters.

18:00 Po mesiacoch protichodných správ USA 10. septembra potvrdili, že Irán dodal Rusku balistické rakety, čo by mohlo byť pre Ukrajinu dramatickým vývojom.

17:18 Predstavitelia Rumunska a Severoatlantickej aliancie (NATO) v piatok odsúdili štvrtkový ruský útok na obchodnú loď prepravujúcu obilie v Čiernom mori. Plavidlo sa v čase útoku nachádzalo v blízkosti rumunských vôd. Informuje agentúra Reuters a DPA.

16:21 Ukrajina zaistila prepustenie 49 ľudí z ruského zajatia v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Moskvou, oznámil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje správa agentúry Reuters.

15:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok obvinil západné štáty z toho, že "majú strach" čo i len spomenúť možnosť, že by v budúcnosti zostreľovali ruské rakety a drony namierené na Ukrajinu, hoci tak robia pri útokoch na Izrael. Informuje agentúra Reuters a AFP.

15:10 Rusko prepustilo 45 Indov bojujúcich na Ukrajine. Štyridsaťpäť Indov, ktorí boli podvedení, aby sa pripojili k ruskej armáde bojujúcej na Ukrajine, bolo prepustených, pričom 50 ďalších ešte musí byť prepustených, informovala 12. septembra NDTV s odvolaním sa na indické ministerstvo zahraničia.

14:31 Pretrvávajúce zrážky v Rakúsku komplikujú dopravnú situáciu v krajine - silné sneženie a zosuv pôdy prerušili napríklad vlakové spojenie na dvoch tratiach v spolkovej krajine Salzbursko, informovali v piatok rakúske železnice (ÖBB), píše agentúra APA. Komplikácie v dôsledku dažďa, sneženia a popadaných stromov sa týkajú aj cestnej dopravy, upozorňuje automobilová organizácia ÖAMTC.  

14:11 Britská vláda v piatok odmietla, že by jej šiesti diplomati v Rusku boli špiónmi, a obvinenia Moskvy označila za úplné nepodložené. Reagovala tak na oznámenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) o odobratí akreditácie šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže a "ohrozenia bezpečnosti Ruska". Informuje správa agentúry AFP.

14:05 Najmenej dvaja ľudia zahynuli a ďalší šiesti utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku riadenou leteckou bombou na ukrajinskú Sumskú oblasť ležiacu pri hraniciach s Ruskom, oznámili miestne úrady. Medzi zranenými je aj dieťa. Informuje správa agentúry Reuters. 

14:00 Rusko napriek sankciám nakupuje diely západných lietadiel cez sprostredkovateľov, uvádzajú médiá.

13:38 Z ruského zajatia prepustili 49 Ukrajincov.

12:58 EÚ rokuje o predĺžení sankcií proti Rusku až na 36 mesiacov.

12:25 EÚ zrušila sankcie voči matke zakladateľa PMC „Wagnera“ Jevgenija Prigožina a pretekára Nikitu Mazepina.

11:35 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na piatok zneškodnila 24 z 26 ruských bezpilotných lietadiel nad štyrmi ukrajinskými oblasťami, oznámili tamojšie vzdušné sily. Najmenej jedna osoba utrpela zranenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ukrajinské vzdušné sily na sociálnej platforme Telegram uviedli, že Rusko útočilo bezpilotnými lietadlami na Mykolajivskú, Odeskú, Chmeľnickú a Ivano-Frankivskú oblasť.

11:22 Rumunsko odsudzuje „zámerný útok Ruska na nákladnú loď“ s ukrajinským obilím.

Viac o téme: útok RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu