Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Škandál političky: Zverejnila dostrieľaný obraz Ježiša! Čelí trestnému oznámeniu

Politička zverejnila fotku s dostrieľaným obrazom Ježiša. Zobraziť galériu (2)
Politička zverejnila fotku s dostrieľaným obrazom Ježiša. (Zdroj: Instagram/Sanija Ameti)

ZÜRICH - Švajčiarska politička z Zürichu Sanija Ameti si vyslúžila ostrú kritiku po výstreloch na obraz s kresťanským motívom. Teraz čelí aj trestnému oznámeniu.

Politička Sanija Ameti čelí ostrej kritiku po výstreloch na obraz s kresťanským motívom. V nedeľu večer vymazala už zverejnené fotografie a ospravedlnila sa.

Strana "Junge SVP Schweiz" podala trestné oznámenie za porušovanie slobody viery a uctievania, oznámila v pondelok ráno. Bernský kantonálny parlament, Veľká rada, dostal v pondelok k tejto téme žiadosť o vyjadrenie od SVP, keďže Ameti je doktorandkou na univerzite v Berne.

Po tom, čo Blick am Sonntag informoval o obrázkoch, ktoré Ameti zverejnila na Instagrame, netrvalo dlho a 32-ročná politička na kritiku zareagovala. „Nič som si pri tom neuvedomila. Je mi to neuveriteľne ľúto,“ napísala na X. Obrázky zmazala potom, ako si uvedomila ich náboženský obsah.

Sanija Ameti na strelnici
Zobraziť galériu (2)
Sanija Ameti na strelnici  (Zdroj: Instagram/Sanija Ameti)

Ameti predtým zverejnila obrázky, na ktorých ju vidieť so športovou pištoľou počas streleckého tréningu, a tiež obrázok Márie a Ježiša, ktorý bol posiaty početnými výstrelmi.

Podľa Ameti pochádza obraz z katalógu aukčného domu. „Madona s dieťaťom a archanjel Michael“, ako sa obraz nazýva, pochádza od talianskeho maliara Tommasa del Mazza, ktorý žil v 14. storočí. Očakáva sa, že obraz bude 20. septembra vydražený za najmenej 150 000 frankov.

Ani po vymazaní obrázkov kritika neustala. Nielen jej strana, GLP, ale aj jej zamestnávateľ, Farner Consulting, sa od akcie dištancovali. Ameti je členkou mestského parlamentu v Zürichu a členkou predstavenstva GLP kantónu Zürich. Kantonálna aj národná strana zdôraznili na X, že odsudzujú „akúkoľvek formu násilia a neúcty voči náboženským symbolom a náboženstvám samotným“ a zasadzujú sa za „toleranciu, rešpekt a mierové spolužitie“. Jürg Grossen (55), predseda GLP Švajčiarska, Ameti obvinil z vedomej provokácie.

Približne tri roky je právnička narodená v Bosne a Hercegovine spolupredsedníčkou organizácie Operation Libero. Najmä v tejto úlohe upútala už viackrát pozornosť provokáciami.

Viac o téme: StreľbaŠvajčiarskoSanija AmetiKresťanský obraz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu