Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Putin prišiel do Mongolska: Rusko zaútočilo na Kyjev, použilo balistické a riadené strely!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/George Ivanchenko)

KYJEV – Ukrajinské hlavné mesto Kyjev v noci na dnešok čelilo ruskému vzdušnému útoku, ktorý zranil najmenej dvoch ľudí. Protivzdušná obrana zlikvidovala asi 20 riadených striel a balistických rakiet, uviedla vojenská správa. Poškodená je podľa starostu Vitalija Klička kotolňa kyjevskej vodárne a vchod do jednej zo staníc metra, píše agentúra Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

22:00 Ukrajinci sú slovanskí bratia Srbov, rovnako ako aj Rusi, vyhlásil v pondelok srbský premiér Miloš Vučevič počas diskusie na Bledskom strategickom fóre v Slovinsku. Zároveň poznamenal, že Srbsko hlasovalo za všetky rezolúcie OSN týkajúce sa územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny a obhajoval rozhodnutie srbskej vlády nezaviesť sankcie voči Rusku. Informuje správa agentúry HINA. 

21:55 Rusko vo svojej ofenzíve na Donbase čoraz viac nasadzuje chemické látky. Taktikou je udusiť a utlmiť morálku zakorenených ukrajinských vojakov, ktorí sa – prevalcovaní a prekonaní – sťahujú na východe už takmer rok.

21:25 Ukrajinská armáda v regióne Kursk zajala viac ako 600 ruských vojakov, aby doplnila výmenný fond: "Operácia Kursk plní svoje úlohy a ide podľa plánu" - Zelenskyj

21:00 Sklad ropy v Proletarsku v Rostovskej oblasti horel 16 dní, kým sa ho podarilo uhasiť.  „Rádio Liberty“ zverejňuje satelitné snímky následkov požiaru v ropnom sklade.

20:00 V Rusku vystúpila africká skupina Marakaibo na Orenburskom pravoslávnom gymnáziu na „Deň poznania“ s piesňou o „Sväté Rusko, Matka Zem“. Ikony v pozadí dodávali udalosti zvláštny kontrast.

19:00 Rusko v auguste získalo ďalších 477 štvorcových kilometrov ukrajinského územia, čo predstavuje najväčší mesačný prírastok od októbra 2022, vyplýva z údajov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktoré analyzovala agentúra AFP. 

18:35 Ruská centrálna banka pravdepodobne pristúpi v septembri k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb s cieľom zmierniť vysokú infláciu a schladiť prehriatu ekonomiku. Poukázal na to najnovší prieskum agentúry Reuters, podľa ktorého banka zvýši sadzby o 100 bázických bodov.

18:10 Ruské úrady v pondelok oznámili, že zadržali zástupcu veliteľa ruského Leningradského vojenského okruhu Valerija Mumindžanova pre podozrenie z prijatia úplatku vo výške 20 miliónov rubľov (200.000 eur). Hrozí mu 15 rokov väzenia.Informuje agentúra AFP a Reuters. 

17:14 Putinova kolóna opustila letisko v Ulanbátare, - ruské médiá.  Putinova návšteva Mongolska potrvá dva dni.

16:38 Predseda holandskej vlády Dick Schoof uskutočnil neohlásenú návštevu Záporoží — jeho prvá návšteva Ukrajiny od nástupu do úradu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyy a holandský premiér Dick Schoof navštívili lekciu v bunkri v Záporoží a porozprávali sa so žiakmi.

15:30 Rumunský Senát schválil darovanie systémov protivzdušnej obrany.Patriot Ukrajine Bol odovzdaný parlamentu krajiny na naliehavé hlasovanie.

14:00 Bývalý trestanec Artur Kurshev, ktorý bojoval v Storm-Z, bol zatknutý v Leningradskej oblasti Ruskej federácie. Dobodal na smrť dievča za to, že „ho nazval bláznom

13:18 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v pondelok opäť spojencov Ukrajiny, aby povolil Kyjevu používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko na území Ruska. Spravil tak po pondelkovom ruskom útoku na hlavné mesto Kyjev a iné ukrajinské regióny, informujeme podľa správy agentúry Reuters.

Kuleba v príspevku na sociálnej sieti X poukázal na to, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu vyše 30 raketami a viac než 20 dronmi v noci pred prvým školským dňom. Ruská armáda podľa neho použila pri útoku aj severokórejské rakety KN-23.

13:05 Rumunská koaličná vláda v pondelok schválila návrh zákona umožňujúceho darovať Ukrajine protiraketový systém Patriot. Zároveň návrh poslala na záverečné hlasovanie do parlamentu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

13:00 Požiar v zariadení na skladovanie ropy a ropy na Kavkaze neďaleko mesta Proletarsk v ruskej Rostovskej oblasti bol definitívne uhasený 2. septembra, informovalo štátne médium TASS s odvolaním sa na pohotovostné služby.

11:46 Ruské sily dobyli dedinu Skučne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Ruský prezident Vladimír Putin zase poznamenal, že ani ukrajinský vpád do Kurskej oblasti nedokázal spomaliť postup ruských jednotiek na východe Ukrajiny. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Kyjev znovu svojich partnerov vyzval, aby mu umožnili zasahovať aj ciele hlbšie na území Ruska.

11:35 Nemecko predĺži kontrolu nad lokálnymi aktívami ruskej spoločnosti Rosnefť o ďalších šesť mesiacov. Očakáva sa pritom predaj týchto aktív Kataru. Uviedli to v pondelok dva zdroje oboznámené s touto záležitosťou, ktoré nechceli byť menované. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

11:07 Fínska vláda má v úmysle zakázať Rusom nákup nehnuteľností vo Fínsku, uviedol v pondelok minister obrany Antti Häkkänen. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Dnes posielame na prerokovanie návrh. Jeho cieľom je zakázať transakcie súvisiace s nehnuteľnosťami, ktoré majú ruské pozadie," povedal minister na tlačovej konferencii.

10:46 Ukrajinská "provokácia" v ruskej Kurskej oblasti nezastavila postup ruskej armády v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Vyhlásil to v pondelok prezident Vladimir Putin, informovala agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

Putin počas návštevy Tuvianskej republiky na juhu Sibíri uviedol, že ruská armáda získava späť územie v Kurskej oblasti "po štvorcových kilometroch" a s ukrajinskými silami sa "vysporiada". "Ich cieľom bolo zastaviť naše útočné akcie v kľúčových častiach Donbasu. Výsledok je známy... Nedosiahli zastavenie nášho postupu," povedal ruský prezident školákom. "Samozrejme, musíme sa vysporiadať s týmito banditmi, ktorí vstúpili do Ruskej federácie," citovala jeho slová agentúra AFP.

10:35 Ukrajinské vzdušné sily zostrelili 22 z 35 rakiet a 20 z 23 drononv, ktoré smerom na Ukrajinu vypálili v noci na pondelok ruské sily. Útoky boli cielené predovšetkým na hlavné mesto Kyjev a Sumskú a Charkovskú oblasť na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters, AFP a AP.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu