Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Západ pritvrdzuje: Putin dostal ranu pod pás! Rusko prichádza o financie aj silného partnera

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Sergei Karpukhin, Getty Images)

MOSKVA – Vojna na Ukrajine je zdĺhavá a finančne čoraz náročnejšia. Uvedomuje si to aj Západ, ktorý ďalším kolom ekonomických sankcií spôsobil, že na tvári ruského prezidenta Vladimira Putina pribudli ďalšie vrásky. Kremeľ postupne prichádza o financie z východu. Banky opúšťajú krajinu, pretože prostredie už pre nich nie je výhodné.

Čínska banka znížila svoje aktíva v Ruskej federácii o celých 27 percent (okolo 4,6 miliardy eur). Je to dôsledok zavedenia ďalších ekonomických sankcií na Ruskú federáciu zo strany Západu, čo má za následok aj zhoršenie platobných transakcií. Dôvodom je neutíchajúca vojna na Ukrajina. 

Len dve nestačia

Rubeľ v auguste podľa centrálnej banky oslabil o 1,8 percenta v porovnaní s čínskym juanom a o 5,6 percenta voči americkému doláru. Napriek tomu dve menšie inštitúcie zvýšili v Rusku svoje aktíva. Konkrétne ide o China Construction Bank (zvýšenie o 27 percent) a China Agricultural Bank (o deväť percent). Ostatné banky však obchody v Rusku spomalili. Podľa Frank Media, cituje Merkur.de, je to dôsledok "dlhých ťažkostí s vyrovnaním medzi Ruskom a Čínou". 

Západ pritvrdzuje: Putin dostal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ruský právnik Pavel Bazhanov, ktorý poskytuje poradenstvo ruským spoločnostiam v Číne, sa vyjadril, že "čínske banky sprísňujú dodržiavanie pravidiel a odmietajú spracovávať čoraz viac platieb súvisiacich s Ruskom". "Ruské banky si niekedy v mene svojich zákazníkov vopred overujú u čínskych bánk, či je možné uskutočniť platby za konkrétneho zákazníka alebo transakciu," vysvetlil s tým, že pokiaľ platby nesúvisia so sankciovaným tovarom alebo osobami, je možné ich naďalej spracovať.

Čína sa odkláňa 

Od vypuknutia vojny na Ukrajine (24. február 2022) a uvalením prvých ekonomických sankcií na Rusko sa vzťahy medzi Moskvou a Pekingom prehĺbili na rekordnú úroveň. V bankovom sektore na to však Putin môže doplatiť. Zatiaľ čo Rusko sa od globálneho finančného systému riadenia odkláňa, čínske banky smerujú práve touto cestou. Zavádzajú stále viac opatrení, aby predišli sankciám zo strany Západu. A jedným z nich je práve odklon od transakcií z Ruskej federácie.  

Západ pritvrdzuje: Putin dostal
 (Zdroj: X/ Off the Radar)

Rosselkhozbank, ruská poľnohospodárska banka, bola odpojená od čínskeho systému UnionPay, pretože čínska sieť spracovania platieb dodržiava západné sankcie a navyše, sama sa im chce vyhnúť. Platobné a kreditné karty UnionPay sa stali kritickou alternatívou pre ruských občanov po odchode Visa a Mastercard z Ruska, pričom značné množstvo ľudí prešlo na UnionPay pre medzinárodné transakcie. 

V roku 2023 bola ešte Čína na hrane Predstavovala zhruba tretinu ruského zahraničného obchodu. Mnoho spoločností vtedy totiž ešte spolupracovalo s ruským obranným priemyslom. Prezident USA Joe Biden hrozil Pekingu, že zamedzí čínskym spoločnostiam prístup na americký trh. Začiatkom tohto roka začali čínske banky postupne odmietať platby pre sankciované ruské subjekty. 

Riziko podvodu 

V máji ruská pobočka Bank of China prestala spracovávať platby jüanov ruským bankám, ktoré boli sankcionované Spojenými štátmi. Industrial and Commercial Bank of China, China CITIC Bank a väčšina ďalších čínskych veriteľov nasledovali tento príklad a podnikli podobné kroky.

Odborníci sa domnievajú, že by to mohlo zvýšiť riziko podvodu, keďže spracovanie platieb medzi ruskými a čínskymi spoločnosťami budú musieť v budúcnosti riešiť neprehľadní sprostredkovatelia. "Pre ruský trh to nie je veľmi dobrá správa. Vzniknú dodatočné náklady, ako z hľadiska času, tak aj nákladov na spracovanie platieb," uvádzajú nemenovaní odborníci z oblasti bankovníctva. 

V júni boli uvalené sankcie na moskovskú burzu, čo viedlo k pozastaveniu zúčtovania zahraničného obchodu v dolároch a eurách. V auguste ruskí finančníci uviedli, že 98 percent čínskych bánk odmietlo transakcie z Ruska v jüanoch. 
 

Viac o téme: EkonomikaBankySankcieRuskoČínaZápadVojna na UkrajineObchodné vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu