Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

APOKALYPSA na začiatku školského roka: Odborníci varujú pred SMRTIACIM vírusom! Deti majú zostať doma

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

PEKING – Čínskymi mestami sa šíri nebezpečný vírus, ktorý napáda dýchacie cesty najmä u maloletých. Odborníci dvíhajú varovný prst a žiadajú rodičov, aby situáciu nepodceňovali. V niektorých prípadoch nemusia byť choroby liečiteľné a končia smrťou.

V Číne prudko stúpajú prípady respiračných ochorení tzv. enterovírusov. Tie spôsobujú rôzne ochorenia od miernych zápalov dýchacích ciest až po ťažké prípady, ktoré môžu končiť smrťou. Denník China Times informuje, že ku koncu leta sa nemohlo stať nič horšie, keďže deti sa vracajú do škôl.

Príznaky v Číne

Enterovírusy spôsobujú okrem ochorení dýchacích ciest aj sepsu (otrava krvi), meningitídu (zápal mozgových blán) či vo veľmi zriedkavých prípadoch aj samotné ochorenie myokardu (srdca).  Všetko ale závisí od prostredia v ktorom sa vírus rozširuje. Konkrétne v Čine sú najbežnejšími príznakmi "nepretržité vracanie, dýchavičnosť a zvýšený krvný tlak".

APOKALYPSA na začiatku školského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čínske ministerstvo zdravotníctva a sociálnych vecí opisuje súčasnú situáciu ako epidémiu, pričom zdôrazňuje, že "infekčné problémy sa vyskytujú počas celého roka, väčšinou od marca do polovice júna, no v septembri tu máme opäť novú vlnu," približuje Dai Keying.

Prenos 

Najohrozenejšou skupinou sú deti mladšie ako päť rokov. V Číne neboli uvedené žiadne presné čísla nakazených osôb no Keying zdôrazňuje, že enetrovírusy sa vyskytujú aj v kontaminovej vode alebo potravinách a človek sa môže nakaziť aj po kontakte s kožou pacienta (pľuzgiere).

APOKALYPSA na začiatku školského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V tomto ohľade ide vysoko nákazlivé choroby, kde sa odporúča vyhýbať sa verejným priestranstvám a najmä miestam so zlou cirkuláciou vzduchu. Odborníci z Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (China CDC) zistili, že v júli bolo hlásených 7 042 nových infekcií, čo, predstavuje celkový nárast o 767 prípadov v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom.

Len prevencia 

V súčasnej dobe neexistuje žiadny konkrétny liek na enterovírusové infekcie. "Zaberá proti nim len podporná terapia, ako je zníženie horúčky, zmiernenie kašľa alebo intravenózne nasadenie infúznej liečby. Väčšina pacientov sa zotaví sama do 7 až 10 dní od vypuknutia choroby. Obzvlášť rodičia by sa mali teraz viac zamerať na fyzický stav svojich detí," zdôraznil Keying na záver.  

Viac o téme: DetiEpidémiaDýchacie cestyČínaŠkolaEnetrovírusy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu