Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Japonsko označilo narušenie jeho vzdušného priestoru Čínou za neprijateľné

Hovorca japonskej vlády Jošimasa Hajašia. Zobraziť galériu (2)
Hovorca japonskej vlády Jošimasa Hajašia. (Zdroj: TASR/AP/Kyodo News)

TOKIO - Vniknutie čínskeho vojenského lietadla do japonského vzdušného priestoru je vážnym porušením suverenity, vyhlásil v utorok hovorca japonskej vlády Jošimasa Hajaši. K pondelňajšiemu incidentu došlo nad Východočínskym morom.

"Narušenie nášho vzdušného priestoru čínskymi vojenskými lietadlami nie je len vážnym porušením našej suverenity, ale aj hrozbou pre našu bezpečnosť a je absolútne neprijateľné," povedal Hajaši novinárom.K narušeniu japonského vzdušného priestoru došlo údajne na približne dve minúty prostredníctvom prieskumného lietadla Y-9. Japonská vláda naďalej monitoruje zvyšujúcu sa čínsku aktivitu v blízkosti krajiny a bude plne pripravená na akékoľvek narušenie vzdušného priestoru, dodal Hajaši. Odmietol komentovať podrobnosti diplomatických rozhovorov medzi Tokiom a Pekingom. Čína sa oficiálne k incidentu nevyjadrila.

Rastúci hospodársky a vojenský vplyv Číny v ázijsko-tichomorskom regióne a jej asertivita v územných sporoch - najmä na Taiwane - znepokojuje Spojené štáty a ich spojencov. Japonsko v poslednom období zvýšilo s podporou USA výdavky na obranu a snaží sa získať "protiúderné" kapacity, píše AFP.

Peking preveruje správy o narušení japonského vzdušného priestoru

Peking preveruje tvrdenia Tokia o preniknutí čínskeho vojenského lietadla do japonského vzdušného priestoru. Uviedlo to v utorok čínske ministerstvo zahraničných vecí.Japonský vzdušný priestor narušilo čínske prieskumné lietadlo Y-9 v pondelok o 11.29 h miestneho času (4.29 h SELČ) na približne dve minúty neďaleko neobývaných ostrovov Dandžo v Juhočínskom mori, tvrdí Tokio. V reakcii na narušeniu vzdušného priestoru vzlietli japonské stíhačky. Japonská vláda uviedla, že išlo o "vážne narušenie" zvrchovanosti Japonska.

"Príslušné čínske úrady v súčasnosti zhromažďujú informácie a preverujú situáciu... Obe strany zachovali komunikáciu prostredníctvom existujúcich pracovných kanálov" povedal hovorca čínskej diplomacie Lin Ťien. Zároveň zdôraznil, že Čína nemá v úmysle zasahovať "do vzdušného priestoru žiadnej krajiny".

Viac o téme: Vzdušný priestorČínaJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu