Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Čínske aktivity v Juhočínskom mori sú zjavne nelegálne, uviedol filipínsky minister obrany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Ministry of Transport via AP)

MANILA - Filipínsky minister obrany označil kroky Číny v Juhočínskom mori za "zjavne nelegálne." Vyjadril sa tak v súvislosti s nedeľným incidentom v sporných vodách medzi oboma krajinami. Informuje o tom agentúra Reuters.

Filipínske námorníctvo v nedeľu obvinilo čínske plavidlá z použitia vodných diel a úmyselného narazenia do filipínskeho plavidla, ktoré zásobovalo rybárov. Incident sa udial pri spornom atole Sabina shoal v Juhočínskom mori, ktorý sa nachádza takmer 230 kilometrov od filipínskeho ostrova Palawan.

archívne video

Izraelskí vojaci spozorovali teroristov, ktorí chceli preniknúť na nepriateľské územie po mori (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces )

Čínska pobrežná stráž uviedla, že kolíziu naopak spôsobila filipínska loď, ktorá "ignorovala opakované varovania""Takéto správanie musíme od Číny očakávať. Musíme byť pripravení, predvídať a zvyknúť si na takéto konanie Číny, ktoré je zjavne nelegálne, ako sme už opakovane povedali," oznámil novinárom minister obrany Gilberto Teodoro.

Predstavitelia USA vrátane prezidenta Joea Bidena sa zaviazali pomôcť Filipínam proti ozbrojeným útokom na ich lode a vojakov v Juhočínskom mori. "Všetci sa príliš sústreďujú na ozbrojený útok. Dostatočne sa posilnime, aby sa to nestalo," uviedol Teodoro.

Peking si nárokuje väčšinu Juhočínskeho mora

Nedávny stret je ďalším zo série konfrontácii medzi čínskymi a filipínskymi silami v tejto oblasti. Peking si nárokuje väčšinu Juhočínskeho mora, pričom čínske nároky zasahujú do výlučných ekonomických zón Filipín, Vietnamu a ďalších štátov. Medzinárodný arbitrážny tribunál však uviedol, že nárok Pekingu nemá podporu v medzinárodnom práve.

Viac o téme: ČínaFilipínyJuhočínske moreNezákonné kroky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu