Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Austrália schválila plány na vybudovanie obrovskej solárnej elektrárne

Solárne panely s rozlohou približne 30 hektárov (74 akrov) na solárnej farme Williamsdale južne od Canberry. Zobraziť galériu (2)
Solárne panely s rozlohou približne 30 hektárov (74 akrov) na solárnej farme Williamsdale južne od Canberry. (Zdroj: TASR/AP/Lukas Coch/AAP Image)

CANBERRA - Austrália v stredu schválila plány na výstavbu obrovskej solárnej farmy na severe krajiny. Canberra tento projekt označila za "najväčší solárny areál na svete", časť vyrobenej energie budú vyvážať do Singapuru. Informuje o tom agentúra AFP.

Austrálska ministerka životného prostredia Tanya Pliberseková uviedla, že obrovská solárna farma bude vyrábať dostatok energie pre tri milióny domácnosti. "Bude to najväčší solárny areál na svete a ohlasuje Austráliu ako svetového lídra v oblasti zelenej energie," dodala. Projekt s veľkosťou 12 000 hektárov nazvaný SunCable vybudujú na území austrálskeho Severného teritória. Projekt podporil miliardár a ekologický aktivista Mike Cannon-Brookes.

archívne video

Začíname pracovať na výstavbe nového jadrového zdroja, avizuje premiér Fico (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Solárna elektráreň bude poskytovať štyri gigawatty energie za hodinu pre domácnosti a ďalšie dva gigawatty bude odosielať do Singapuru prostredníctvom podmorského káblu. Projekt SunCable by mal podľa plánov začať vyrábať energiu v roku 2030. Súčasťou solárnej farmy budú aj batérie, ktoré budú schopné skladovať približne 40 gigawattov energie. Austrália je v súčasnosti jedným z popredných svetových vývozcov uhlia a zemného plynu, zároveň však pociťuje dôsledky klimatických zmien – horúčavy, záplavy či lesné požiare.

Viac o téme: VýstavbaSolárna elektráreňPlányAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu