Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Do reaktora v elektrárni Fukušima vyšlú sondu na skúšobné odstránenie trosiek

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

TOKIO - Spoločnosť TEPCO, ktorá je prevádzkovateľom japonskej jadrovej elektrárne Fukušima, v pondelok oznámila, že tento týždeň pošle do poškodeného reaktora sondu na skúšobné odstránenie rádioaktívnych trosiek.

Cieľom TEPCO je získať malú vzorku z približne 880 ton rádioaktívnych trosiek, ktoré sa pravdepodobne nachádzajú v reaktoroch jadrovej elektrárne. Vzorku budú následne skúmať na zistenie stavu vnútornej časti reaktorov a ich nebezpečného obsahu.Pre vysokú úroveň radiácie nesmú ľudia vstúpiť do budov s reaktormi. Spoločnosť preto na preskúmanie vyvinula špecializované roboty.Odstránenie rádioaktívneho paliva a trosiek je riskantná operácia, ktorá potrvá niekoľko desaťročí, pričom hovorca TEPCO vo februári uviedol, že vyraďovacia doba potrvá 30 až 40 rokov.

Proti vypúšťaniu rádioaktívnej vody do oceánu protestujú viacerí aktivisti.
Zobraziť galériu (2)
Proti vypúšťaniu rádioaktívnej vody do oceánu protestujú viacerí aktivisti.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

V marci 2011 došlo v jadrovej elektrárni Fukušima po zemetrasení a vlne cunami k havárii, ktorá bola najhoršou jadrovou katastrofou od Černobyľu. V čase havárie boli v prevádzke tri zo šiestich reaktorov. Vlna cunami ich zasiahla a zničila chladiace systémy a spôsobila ich roztavenie.V troch blokoch elektrárne Fukušima sa palivo a iný materiál roztavili a následne stuhli na vysoko rádioaktívne "palivové zvyšky". Vo februári vpustila spoločnosť v rámci príprav na odstránenie týchto zvyškov do jedného z troch reaktorov dva minidrony a robota v tvare hada.

Najnovšej sonde vybavenej robotickým ramenom bude podľa očakávaní trvať približne týždeň, kým sa dostane k rádioaktívnym úlomkom vo vnútri reaktora, a budúci mesiac by sa mala opäť objaviť so vzorkou.Minulý rok v auguste začalo Japonsko s vypúšťaním rádioaktívnej vody do Tichého oceánu. Zámer Japonska vypustiť túto vodu do oceánu schválila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Napriek tomu však tento krok vyvolal kritiku zo strany Číny a Ruska, ktoré zakázali dovoz morských plodov z oblasti, kam bola voda vypúšťaná.

Viac o téme: ElektráreňSondaOdstránenieTroskyJaponskoFukušima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu