Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Svetový humanitárny deň: OSN varuje pred nárastom útokov na humanitárnych pracovníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Vlani prišlo o život pri vykonávaní humanitárnych činností 280 humanitárnych pracovníkov, čo je najviac od začiatku záznamov. Uviedla to v pondelok Organizácia Spojených národov (OSN) a upozornila, že rok 2024 môže byť v tejto spojitosti ešte horší z dôvodu konfliktu v Pásme Gazy.

OSN pri príležitosti pondelkového Svetového humanitárneho dňa odsúdila "neprijateľnú" úroveň násilia voči humanitárnym pracovníkom na celom svete."Normalizácia násilia voči humanitárnym pracovníkom a nedostatočné vyvodzovanie zodpovednosti sú neprijateľné, neúnosné a nesmierne škodlivé pre humanitárne operácie na celom svete," uviedla Joyce Msuyaová, riaditeľka Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Výsledok hlasovania. OSN považuje ruské obsadenie častí Ukrajiny za nelegálne.
Zobraziť galériu (2)
Výsledok hlasovania. OSN považuje ruské obsadenie častí Ukrajiny za nelegálne.  (Zdroj: SITA/AP/Bebeto Matthews)

Počet obetí v radoch humanitárnych pracovníkov sa oproti roku 2022, kedy ich zomrelo 118, viac než zdvojnásobil. Hlavnou príčinou prudkého nárastu je vojna v Pásme Gazy, ktorá si počas posledných troch mesiacov roka 2023 vyžiadala 163 životov takýchto osôb.V Južnom Sudáne zaznamenali 34 úmrtí humanitárnych pracovníkov a 25 ich prišlo o život v Sudáne, ktorý od apríla 2023 sužuje občianska vojna medzi vojenskými frakciami.

V roku 2024 môže byť počet úmrtí ešte vyšší

Ďalším krajinami, v ktorých humanitárni pracovníci prišli o život sú Izrael, Sýria, Somálsko, Mjanmarsko a Konžská demokratická republika. Vo všetkých spomenutých štátoch pochádzajú obete najmä z radov miestnej populácie.OCHA upozorňuje, že v roku 2024 môže byť počet úmrtí humanitárnych pracovníkov ešte vyšší. V období do 9. augusta tohto roka ich na celom svete prišlo o život 176.Od začiatku konfliktu v Pásme Gazy 7. októbra 2023 zahynulo na tomto území viac než 280 humanitárnych pracovníkov, uvádza OCHA a dodáva, že väčšina z nich boli zamestnancami Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

Predstavitelia viacerých humanitárnych organizácií sa preto v pondelok chystali zaslať členským krajinám OSN list, v ktorom žiadajú medzinárodné spoločenstvo, aby "ukončilo útoky na civilistov, chránilo všetkých humanitárnych pracovníkov a páchateľov priviedlo k zodpovednosti".OSN si každoročne pripomína Svetový humanitárny deň 19. augusta, v deň výročia útoku na sídlo jej irackej pobočky v Bagdade v roku 2003. Pri teroristickom útoku vtedy zahynulo 22 ľudí.

Viac o téme: úmrtieHumanitárni pracovníciOSNOrganizácia Spojených národov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu