Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Útočník z aš-Šabábu sa odpálil v hlavnom meste Somálska: Sedem ľudí zahynulo

Deti kráčajú domov, vľavo somálska polícia hliadkuje neďaleko miesta útoku samovražedného atentátnika v kaviarni v somálskom Mogadiše vo štvrtok 17. októbra 2024. Zobraziť galériu (2)
Deti kráčajú domov, vľavo somálska polícia hliadkuje neďaleko miesta útoku samovražedného atentátnika v kaviarni v somálskom Mogadiše vo štvrtok 17. októbra 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

MOGADIŠO - Najmenej sedem ľudí vrátane civilistov zahynulo a ďalších šesť ľudí utrpelo zranenia po tom, ako sa samovražedný útočník vo štvrtok odpálil v reštaurácii v somálskom hlavnom meste Mogadišo, oznámila miestna polícia. Informujú o tom správy z agentúr Reuters a AFP.

Reštaurácia, v ktorej sa útočník odpálil, sa nachádzala v blízkosti policajného výcvikového strediska. Policajti túto reštauráciu často navštevovali.

archívne video

Muž pobodal v nemeckom Mannheime viacero ľudí (Zdroj: X / @DerWiderstand8)

Útočník vošiel do davu ľudí, ktorí pod stromami popíjali čaj, a približne o 15.30 hod miestneho času odpálil nálož, oznámila polícia.

K bombovému útoku sa vo vyhlásení prihlásilo islamistické militantné hnutie aš-Šabáb. Cieľom hnutia napojeného na teroristickú sieť al-Káida je zvrhnúť súčasnú vládu v Somálsku. Bojovníci skupiny aš-Šabáb podnikli v hlavnom meste Mogadišo tento rok už niekoľko útokov.

Deti kráčajú domov, vľavo somálska polícia hliadkuje neďaleko miesta útoku samovražedného atentátnika v kaviarni v somálskom Mogadiše vo štvrtok 17. októbra 2024.
Zobraziť galériu (2)
Deti kráčajú domov, vľavo somálska polícia hliadkuje neďaleko miesta útoku samovražedného atentátnika v kaviarni v somálskom Mogadiše vo štvrtok 17. októbra 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Milície aš-Šabáb ovládajú oblasti v niektorých častiach Somálska, ale v posledných rokoch boli z hlavného mesta vytlačení. Napriek tomu sa však naďalej objavujú útoky na vládne inštitúcie, hotely alebo reštaurácie v Mogadiše, kde podľa islamistov prevláda západný životný štýl.

Viac o téme: TragédiaSamovražedný útokOdpálenieSomálskoAš-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu