Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

WHO vyhlásila stav ohrozenia, prvý prípad je už v Európe! Ochorenie naberá na sile, reaguje aj ÚVZ SR

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Getty Images)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR monitoruje situáciu týkajúcu sa výskytu ochorenia mpox, pôvodne tzv. opičích kiahní na Slovensku. Experti úradu a Ministerstva zdravotníctva SR sú tiež súčasťou Výboru pre zdravotnú bezpečnosť Európskej komisie (HSC), ktorý taktiež aktívne sleduje situáciu. Uviedol to odbor komunikácie ÚVZ SR v súvislosti s nárastom prípadov ochorenia najmä v afrických štátoch. Vo Švédsku vo štvrtok potvrdili prvý prípad opičích kiahní mimo Afriky.

"Európska komisia organizuje k tejto problematike ad hoc stretnutie HSC v pondelok (19. 8.). Jeho cieľom je výmena aktuálnych informácií, diskusia o koordinovanom postupe pre zabránenie šíreniu mpox v rámci európskeho regiónu a zhodnotenie doterajšieho vývoja v Európe. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) pripravuje hodnotenie rizík v súvislosti s mpox," priblížil úrad.

archívne video

Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní! K prenosu ochorenia došlo vysoko pravdepodobne v zahraničí (Zdroj: UVZ SR)

Na Slovensku zaevidoval v období rokov 2022 až 2024 spolu 16 prípadov mpox. "V roku 2022 bolo hlásených 14 prípadov, v 2023 žiaden prípad a dva prípady v roku 2024. Úmrtie na mpox sme na Slovensku nezaznamenali," spresnil ÚVZ s tým, že laboratórnu diagnostiku na dôkaz vírusu mpox zaviedli v júni 2022.

Vo Švédsku potvrdili prvý prípad mimo Afriky

Vo Švédsku vo štvrtok potvrdili prvý prípad opičích kiahní (mpox) závažnejšieho variantu Clade I. Ide o prvý prípad tohto variantu diagnostikovaný mimo afrického kontinentu, vyplýva zo správ agentúr AFP a Reuters.

Opičie kiahne sa začínajú šíriť v Európe.
Zobraziť galériu (4)
Opičie kiahne sa začínajú šíriť v Európe.  (Zdroj: profimedia.sk)

"V popoludňajších hodinách sa nám potvrdilo, že vo Švédsku máme jeden prípad závažnejšieho typu mpox, takzvaný Clade I," uviedol na tlačovej konferencii švédsky minister zdravotníctva Jakob Forssmed. V nasledujúcich dňoch WHO očakáva výskyt ďalších prípadov v Európe.

Ako sa vírus prenáša a dokedy je človek infekčný?

Mpox je vírus, ktorý sa prenáša najmä priamym fyzickým kontaktom. "K prenosu z človeka na človeka dochádza priamym kontaktom s infekčnými léziami (vyrážkami), telesnými tekutinami alebo veľkými kvapôčkami priamo z tváre do tváre počas priameho a dlhodobého kontaktu (tvárou v tvár), alebo nepriamo, napríklad kontaminovanou posteľnou bielizňou a podobne," spresnili odborníci.

Medzi príznaky ochorenia patria horúčka alebo zimnica, opuch lymfatických uzlín, silná bolesť hlavy, bolesti svalov či chrbta, únava alebo vyčerpanie. Ochorenie sa prejavuje aj vyrážkami, ktoré sa podľa odborníkov objavia zvyčajne jeden až tri dni od výskytu niektorého z príznakov. "Pľuzgieriky sa môžu objaviť aj na dlaniach, chodidlách, vnútri úst, pri análnom otvore alebo genitáliách. Môže ísť aj o ojedinelý pľuzgierik," ozrejmil úrad. Dodal, že infekcia sa môže ďalej prenášať až do zahojenia poslednej chrasty.

WHO vyhlásila stav ohrozenia,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

WHO vyhlásila stav ohrozenia

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu (14. 8.) vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením ochorenia opičích kiahní v afrických štátoch. V súčasnosti sa ochorenie šíri v Konžskej demokratickej republike a objavilo sa aj v ďalších susediacich afrických krajinách. 

Viac o téme: SlovenskoÚrad verejného zdravotníctvaOpičie kiahneMpox
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu