Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dodávatelia zdravotníckych pomôcok zvažujú odchod z trhu: Štát im dlhuje viac ako 120 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dodávateľom zdravotníckych pomôcok štát dlží viac ako 120 miliónov eur. Mnohé firmy preto zvažujú odchod zo slovenského trhu. Upozornila na to asociácia SK+MED s tým, že nedostupnosť pomôcok môže paralyzovať operačné výkony v nemocniciach. Volá po systémových zmenách.

archívne video

Tlačová konferencia Zuzany Dolinkovej k situácii na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Dlh každým dňom narastá a zo strany rezortu zdravotníctva nie je žiadna snaha o jeho splatenie voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok. Neevidujeme ani žiadny návrh na systémovú zmenu tak, aby nemocnice dlhy nevytvárali. Práve naopak, vnímame zhoršenie platobnej schopnosti nemocníc aj z dôvodu významnej straty VšZP, ktorej fungovanie môže byť do konca roka ohrozené," poznamenala výkonná riaditeľka asociácie Katarína Danková.

Najväčšiu neschopnosť splácať svoje pohľadávky voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok majú podľa nej štátne nemocnice. Viaceré firmy združené v asociácii zvažujú v tejto súvislosti odchod z trhu. "Naše spoločnosti sa ocitajú na pokraji platobnej neschopnosti vinou štátu. Aj naďalej hrozí, že budeme čeliť nedostupnosti zdravotníckych pomôcok na našom trhu, čo môže úplne paralyzovať operačné výkony v nemocniciach. Následkom toho môže byť odkladaná plánovaná operatíva a čakacie lehoty sa pre pacientov môžu ešte viac predĺžiť," dodala Danková.

Viac o téme: ZdravotníctvoDlhyŠtátZdravotnícke pomôcky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu