Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Generálna prokuratúra vydala usmernenie súvisiace s trestnou novelou: Jej dosah opozícia kritizuje

Generálna prokuratúra Zobraziť galériu (2)
Generálna prokuratúra (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra (GP) SR vydala usmernenie v súvislosti s novelou trestných kódexov s cieľom zabezpečenia jednotného postupu prokurátorov v predsúdnom konaní. Opozičné strany hovoria o možnom zastavení káuz najvyšších politických predstaviteľov alebo ľudí, ktorí pracovali v ich prospech, pre premlčanie.

"Prokuratúra SR bude tak, ako doposiaľ, jednotne aplikovať zákon prijatý zákonodarným orgánom," deklarovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová. Usmernenie bolo vydané v nadväznosti na nález pléna Ústavného súdu SR k novele trestných kódexov, ktorý nadobudol 6. augusta účinnosť.

archívne video

Prijatie novely Trestného zákona poukazuje na jednotu koalície, tvrdí Andrej Danko (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Generálna prokuratúra sa stáva podľa členky Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a poslankyne parlamentu za Progresívne Slovensko Zuzany Števulovej poslušným nástrojom pokrčenej spravodlivosti. "Práve fakt, že premlčanie sa týka alebo môže týkať káuz najvyšších politických predstaviteľov alebo ľudí, ktorí pracovali v ich prospech, dokazuje, že jediným cieľom novely bola ich beztrestnosť a pred očami sa nám deje presne to, na čo sme všetci mesiace upozorňovali," zdôraznila.

Viliam Karas
Zobraziť galériu (2)
Viliam Karas  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podpredseda KDH Viliam Karas priblížil, že hnutie dlhodobo upozorňovalo na účelovosť skracovania premlčacích lehôt v novele Trestného zákona. "Ďalšie plody tejto účelovej zmeny vidíme v zastavených trestných konaniach, ktoré traumatizovali našu spoločnosť a týkali sa nás všetkých," dodal.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová tvrdí, že nariadenie Generálnej prokuratúry SR na zastavenie rozbehnutých káuz podľa nových premlčacích lehôt je priamym dôsledkom útoku Ficovej vlády proti právnemu štátu.Ústavný súd SR v júli rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR. Nález nadobudol účinnosť zverejnením v Zbierke zákonov 6. augusta.

Viac o téme: OpozíciaUsmernenieGenerálna prokuratúraTrestná zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu