Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Generálna prokuratúra skontrolovala 12 zariadení na výkon ochranného ústavného liečenia a detencie

Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra (GP) SR skontrolovala doteraz 12 zariadení, ktoré sú určené na výkon ochranného ústavného liečenia a detencie. V niektorých z nich boli zistené viaceré nedostatky, ocenila však zároveň, že niektoré z nich rieši novela Ministerstva zdravotníctva SR. Informovala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

"Doterajšou previerkovou činnosťou generálnej prokuratúry boli získané aj poznatky smerujúce k urgentnej potrebe prijatia legislatívnych zmien," skonštatovala Drobová s tým, že na najzásadnejšie poznatky a nedostatky právnej úpravy reaguje priamo novela zákona rezortu zdravotníctva. Návrhom sa mení zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve.

archívne video

Ak súd rozhodne, musí to platiť, nie že to generálna prokuratúra svojvoľne zruší, tvrdí Alojz Baránik (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Do medzirezortného pripomienkového konania sa zapojila aj GP SR. K návrhu zákona boli podľa nej vznesené aj zásadné pripomienky tak, aby výsledkom novelizácie predmetnej právnej úpravy bolo zvýšenie štandardu ochrany osôb, ktoré sa nachádzajú v lekárskej starostlivosti. "Keďže vo vzťahu lekár - pacient dochádza na pravidelnej báze k situáciám, keď je zasahované do ľudských práv a slobôd, ako aj ľudskej dôstojnosti pacientov, je nevyhnutné dôsledné nastavenie legislatívnych kritérií a ich kontroly kompetentnými orgánmi," poznamenala Drobová.

Výsledkom úlohy, ktorú aktuálne plní netrestný odbor GP SR, má byť zhodnotenie stavu zákonnosti v zariadeniach určených na výkon ochranného ústavného liečenia a detencie. V dvoch z 12 zariadení, v Psychiatrickej liečebni Sučany a Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku, vykonali previerky súbežne s monitoringom komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzany Stavrovskej.

Viac o téme: LiečenieGenerálna prokuratúraZariadena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu