Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Európska únia pomáha balkánskym krajinám a Grécku, ktoré čelia lesným požiarom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Ivo Ravlic, Cropix)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že EÚ pokračuje v poskytovaní pomoci krajinám na západnom Balkáne a najnovšie aj Grécku, ktoré bojujú s ničivými lesnými požiarmi. I

archívne video

Lesný požiar sa rozšíril aj do Yosemitského národného parku

Komisia spresnila, že lesné požiare aj naďalej postihujú viaceré európske krajiny, a preto Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) pracuje 24 hodín denne a sedem dní v týždni, aby nasmerovalo pomoc ostatných členských krajín EÚ na pomoc pri hasení požiarov.V súčasnosti dostávajú pomoc zo strany EÚ Bulharsko aj Severné Macedónsko - po tom, čo nechali aktivovať mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Európska únia pomáha balkánskym
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Ivo Ravlic, Cropix)

Do Bulharska, ktoré o pomoc požiadalo už 15. júla, bolo na podporu domácich hasičských zborov nasadených celkovo 10 hasičských lietadiel a dva vrtuľníky. Práve v týchto dňoch pôsobia v krajine dve lietadlá Canadairs z rezervy rescEU zo Španielska.Do Severného Macedónska, ktoré o pomoc požiadalo 30. júla, boli prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany nasadené celkovo tri vrtuľníky a šesť lietadiel. V tejto západobalkánskej krajine momentálne operujú štyri záložné lietadlá z rezerv rescEU na Cypre a v Nemecku, pričom k dispozícii je aj vrtuľník zo Slovinska, ktorý začne prevádzku v sobotu 10. augusta.

Po nedávnom požiari na ostrove Kréta Grécku poskytuje podporu aj núdzový satelitný mapovací systém EÚ Copernicus, ktorý zásahovým tímom poskytuje dáta v reálnom čase.Komisia zdôraznila, že neprestajne monitoruje situáciu v celej Európe a v prípade potreby je pripravená zasiahnutým krajinám poskytnúť ďalšiu pomoc.

Systém rescEU

Exekutíva EÚ s cieľom posilniť opatrenia na pripravenosť na tohoročnú letnú sezónu požiarov zriadila systém rescEU a Európsku rezervu civilnej ochrany, ktorej letecké kapacity teraz zahŕňajú 28 hasičských lietadiel a štyri vrtuľníky rozmiestnené v 10 členských štátoch. Tie sú k dispozícii na podporu hasičov na celom kontinente. Okrem toho je viac ako 540 hasičov z 12 krajín strategicky rozmiestnených na kľúčových miestach v Európe - vo Francúzsku, Grécku, Portugalsku a Španielsku -, pripravených pomôcť miestnym hasičským zborom v prípade vypuknutia lesných požiarov.

Viac o téme: PomocLesný požiarGréckoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu