Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že podnikla výpad na Kinburnskú kosu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA/KYJEV -Príslušníci ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) uskutočnili v piatok obojživelný výpad na Kinburnskú kosu v Čiernom mori. Ruské sily ju obsadili krátko po začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Boje na Ukrajine aj naďalej pokračujú (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:56 Ukrajinskí vojaci zverejňujú video z predmestia Sudža v Kurskej oblasti, uvádzajú médiá.

20:08 Rusko blokuje aplikáciu na odosielanie správ Signal a údajne plánuje zablokovať WhatsApp.

19:51 Príslušníci ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) uskutočnili v piatok obojživelný výpad na Kinburnskú kosu v Čiernom mori. Ruské sily ju obsadili krátko po začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

HUR tak potvrdila správy z ruských telegramových kanálov. Vo vyhlásení uviedla, že počas operácie zničila šesť obrnených vozidiel a zabila približne 30 ruských vojakov. Zverejnila aj vyše dvojminútové video z operácie, ktorá sa začala ešte v noci vylodením na pláži. Video obsahuje aj zábery z útokov dronov na pozemné ciele a končí sa scénou zachytávajúcou vlajku HUR pripevnenú k pamätníku ruského vojvodcu Alexandra Vasilieviča Suvorova.

18:56 Malijská junta v piatok nariadila švédskemu veľvyslancovi, aby do 72 hodín opustil krajinu. Ide o reakciu na "nepriateľské" vyhlásenie švédskeho ministra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu a zahraničný obchod o malijskej podpore Ruska.Švédsky minister Johan Forssell v stredu na sieti X uviedol, že "nie je možné podporovať nezákonnú agresívnu vojnu Ruska proti Ukrajine a zároveň dostávať niekoľko stoviek miliónov korún ročne na rozvojovú pomoc". Dodal, že švédska vláda sa rozhodla postupne zastaviť pomoc Mali kvôli jeho väzbám na Moskvu.

18:09 Invázia do Kurskej oblasti môže prinútiť Rusko premiestniť jednotky, tvrdí estónska spravodajská služba.

17:25 Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho silám sa podarilo dobyť obec Vesele pri meste Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

16:29 Rusko tvrdí, že na okupovaných ukrajinských územiach vydalo 2,2 milióna pasov.

15:12 Kolóna ruských vojenských vozidiel a personálu bola zničená v ruskej Kurskej oblasti, v mieste prebiehajúcej ukrajinskej invázie, Suspilne a nezávislé ruské médium Agentstvo informovali 9. augusta.

14:46 Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Pokrovsk je teraz 16 km od frontovej línie.

13:41 Na najmenej desať stúpol počet obetí piatkového ruského raketového útoku na supermarket v ukrajinskom meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti. Zranenia utrpelo ďalších vyše 35 ľudí, uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

12:57 Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie v piatok vyhlásilo v bojmi zmietanej Kurskej oblasti stav mimoriadnej situácie na federálnej úrovni. Informujú agentúry Reuters a AFP. V prípade stavu mimoriadnej situácie na federálnej úrovni ide o vážnu situáciu, keď už namiesto oblastných môžu zasiahnuť federálne úrady a zložky.

12:48 Ukrajina evakuuje až 20-tisíc ľudí zo Sumskej oblasti na severe krajiny. V piatok to uviedla ukrajinská polícia. Oblasť hraničí s ruskou Kurskou oblasťou, v ktorej prebiehajú boje medzi ukrajinskými a ruskými silami. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

12:34 Pri ruskom údere na supermarket v ukrajinskom meste Kosťantynivka v piatok zahynuli najmenej štyria ľudia a ďalších 24 utrpelo zranenia, uviedol na platforme X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píšú Reuters a AFP. "Sú tu ľudia pod troskami. Prebieha záchranná operácia a urobí sa všetko pre ich záchranu," dodal Zelenskyj.

12:29 Dnes ruské úrady uviedli, že sa bojuje aj niekoľko desiatok kilometrov od jadrovej elektrárne pri meste Kurčatov. Núdzová situácia federálneho charakteru podľa agentúry TASS znamená, že na riešenie problémov možno využiť sily a prostriedky z celého Ruska a že možno aj uvoľniť peniaze z federálneho rozpočtu pre platby občanom.

12:18 "Útok na supermarket v Kosťantynivke je ďalším prípadom ruského teroru. Vojna proti civilistom je všetko, čo dokážu," uviedol na Telegrame vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

12:06 Ruský útok dnes zasiahol supermarket v meste Kosťantynivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti a zabil najmenej dvoch ľudí a ďalších 17 zranil. S odvolaním sa na ukrajinské úrady to napísala agentúra Reuters. Na mieste pokračujú záchranné práce.

10:59 V Kurskej oblasti, ktorá čelí rozsiahlemu ukrajinskému vpádu, Moskva vyhlásila núdzovú situáciu federálneho charakteru. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti. Tento krok umožní využiť prostriedky z federálnych zdrojov. Ruské ministerstvo obrany informovalo, že naďalej odráža pokusy o prienik do tohto regiónu pri hraniciach s Ukrajinou.

10:23 Každý druhý Nemec sa obáva eskalácie konfliktu s Ruskom v prípade, že Spojené štáty rozmiestnia v Nemecku rakety dlhého doletu, vyplýva z výsledkov nedávneho prieskumu. Informuje o tom správa z agentúry DPA

9:51 Ukrajinská armáda v piatok uviedla, že zasiahla vojenské letisko v ruskej Lipeckej oblasti vo vzdialenosti zhruba 280 kilometrov od spoločných hraníc. K útoku, ktorý zničil sklady s muníciou, došlo v noci na piatok, informujú agentúry AFP a Reuters.

9:24 Ruské úrady dnes oznámili rozsiahly ukrajinský dronový útok na Lipeckú oblasť na juhozápade krajiny, asi 200 kilometrov od hraníc. Podľa gubernátora oblasti Igora Artamonovho drony spôsobili explózie, zranili deväť ľudí a prerušili dodávky elektriny. Na leteckej základni pri meste Lipeck vypukol požiar, napísala agentúra Interfax. Celkovo ruské sily podľa agentúry Reuters v noci na dnes zničili 75 ukrajinských dronov. 

8:59 Ukrajinská armáda zneškodnila všetkých 27 ruských útočných dronov počas nočného útoku Moskvy, uviedol v piatok veliteľ ukrajinských jednotiek. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

"V rámci protivzdušných bojov boli všetky nepriateľské bezpilotné lietadlá zostrelené mobilnými palebnými skupinami ukrajinských ozbrojených síl, protilietadlovými raketovými jednotkami a prostriedkami vzdušných síl v Kyjevskej, Poltavskej, Sumskej, Mykolajivskej, Chersonskej, Doneckej a Dnepropetrovkej oblasti," ozrejmil veliteľ.

7:21 Mexické úrady nebudú môcť zatknúť ruského prezidenta Vladimira Putina v súlade so zatykačom Medzinárodného trestného súdu (ICC) v prípade jeho októbrovej návštevy pri príležitosti inaugurácie novej prezidentky Claudie Sheinbaumovej, uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Informuje agentúra TASS.

6:31 V meste Rylsk v Kurskej oblasti boli v noci na 9. augusta hlásené silné výbuchy a požiare, informovali kanály Telegram, ktoré sú napojené na Rusko. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

Lipecká oblasť je pod masívnym útokom dronov

"Lipeck je pod masívnym útokom dronov. Protivzdušná obrana pracuje," uviedol gubernátor Artamonov na sieti Telegram. Podľa neho pád jedného z dronov poškodil zariadenie energetickej infraštruktúry, čo malo za následok výpadky dodávok prúdu. V oblasti boli evakuované štyri obce a v okrese Lipeck bol vyhlásený výnimočný stav, informoval gubernátor.

Ruská protivzdušná obrana tiež zostrelila 29 ukrajinských dronov v pohraničnej Belgorodskej oblasti, napísal na Telegrame gubernátor Vjačeslav Gladkov, podľa ktorého útok spôsobil materiálne škody, ale nikoho nezranil. Zo Sevastopoľa na Krymskom polostrove anektovanom Ruskom v roku 2014 hlásil gubernátor Michail Razvožajev útoky dronov zo vzduchu i na mori.

Ukrajina, ktorá sa tretím rokom bráni ruskej agresii, informovala v noci na dnes o vyhlásení leteckého poplachu kvôli ruským dronom v centrálnej, južnej a východnej časti krajiny, vrátane metropoly Kyjeva.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu