Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Lekári a pediatri môžu opäť žiadať o príspevok na vznik novej ambulancie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Všeobecní lekári a pediatri sa môžu opäť uchádzať o príspevok na vznik novej ambulancie. Záujemcovia môžu svoje žiadosti posielať do konca roka 2025. Celkovo sú na v poradí už tretie kolo výzvy alokované prostriedky z plánu obnovy vo výške štyri milióny eur. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) o tom informovala na stredajšej tlačovej konferencii.

archívne video

Tlačová konferencia Ministerstva školstva o navýšení počtu študentov lekárskych fakúlt (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ide v poradí o tretiu možnosť lekárov uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok na vznik novej ambulancie. Výška príspevku bude závisieť od stupňa ohrozenia okresu z pohľadu nedostatkovosti lekárov, pričom je určený pre čierne (80.000 eur), červené (70.000 eur) a oranžové (60.000 eur) okresy. Ich mapa je dostupná na webe ministerstva. 

"Chcela by som aj vyzvať všetkých lekárov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, či už všeobecnej pre dospelých, alebo aj pre deti a dorast, aby aj týmto spôsobom sme ich motivovali k otvoreniu nových ambulancií v okresoch, ktoré nám dnes svietia predovšetkým ako najhoršie, čierne okresy. Pretože tam potrebujeme čo najviac zvýšiť dostupnosť poskytovanej dennej primárnej ambulantnej starostlivosti," vyzvala Dolinková.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podotkla, že v súčasnosti na Slovensku chýba 533 ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých a 236 ambulancií primárnych pediatrov. Prijímateľ príspevku sa okrem iného zaväzuje najmenej päť rokov prevádzkovať všeobecnú ambulanciu v danom okrese. V opačnom prípade je povinný financie alebo ich časť vrátiť. Všetky potrebné informácie možno nájsť na webe novaambulancia.sk. Ministerka zároveň priblížila, že rezort v rámci prvých dvoch výziev zaevidoval celkovo 140 žiadostí o príspevok na vznik novej ambulancie.

Z prvej výzvy podľa jej slov vzniklo 15 ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých a šesť pre primárnych pediatrov. "V rámci druhej výzvy bolo podaných 110 žiadostí, 68 nových ambulancií už bolo podpísaných, čiže už čerpá peniaze z plánu obnovy, a 18 je ešte v procese hodnotenia," dodala. V rámci výzvy na podporu vzniku nových ambulancií z plánu obnovy chce ministerstvo do roku 2026 finančne podporiť vznik vyše 120 ambulancií v ohrozených regiónoch. Na tento účel bolo vyčlenených desať miliónov eur.

Viac o téme: AmbulanciaPríspevokPediatriLekári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu