Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Komisár OSN Türk vyzval na ukončenie násilia proti protestujúcim v Bangladéši

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Rajib Dhar)

ŽENEVA - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v nedeľu uviedol, že "šokujúce násilie" v Bangladéši sa musí skončiť a tamojšiu vládu vyzval, aby prestala útočiť na pokojných demonštrantov. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Státisíce demonštrantov, ktorí v nedeľu počas protestov požadovali odstúpenie premiérky Hasíny Vadžídovej sa dostali do zrážok so zástancami vlády. Násilné protesty si podľa stanice BBC vyžiadali najmenej 90 mŕtvych vrátané 13 príslušníkov polície."Vzhľadom na to, že na zajtra (pondelok) je naplánovaný masový pochod na Dháku a proti demonštrantom je povolané mládežnícke krídlo vládnucej strany, mám veľké obavy, že dôjde k ďalším stratám na životoch a rozsiahlejšej deštrukcii," povedal Türk.

Volker Türk
Zobraziť galériu (3)
Volker Türk  (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

"Naliehavo vyzývam politické vedenie a bezpečnostné zložky, aby dodržiavali svoje povinnosti chrániť právo na život a slobodu pokojného zhromažďovania a prejavu," dodal komisár OSN. Bangladéšsku vládu vyzval, aby prestala útočiť na pokojných účastníkov, okamžite prepustila svojvoľne zadržaných, obnovila plný prístup na internet a vytvorila podmienky na zmysluplný dialóg.

Komisár OSN Türk vyzval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rajib Dhar)

Protesty sa začali v júli a pôvodne boli namierené proti opätovnému zavedeniu kontroverzných kvót vo verejnej službe. Protestujúci teraz žiadajú odstúpenie 76-ročnej premiérky. Ľudskoprávne organizácie obviňujú premiérku, že sa zameriava na svojich oponentov a kritikov a nechala tisíce z nich zatknúť."Pokračujúce úsilie o potlačenie ľudovej nespokojnosti, a to aj prostredníctvom neprimeraného použitia sily, a zámerné šírenie dezinformácií a podnecovanie k násiliu musia okamžite skončiť," uviedol Türk. Júlová vlna protestov si podľa oficiálnych informácií vyžiadala najmenej 283 obetí, píše AFP.

Protestujúci vyzývajú k pochodu za odstúpenie premiérky

Protestujúci študenti v Bangladéši aj napriek celonárodnému zákazu vychádzania vyzvali spoluobčanov na účasť v pondelkovom pochode do hlavného mesta Dháka. Snažia sa tým vytvoriť tlak na premiérku Hasínu Vadžídovú a prinútiť ju k odstúpeniu po najnovších zrážkach s políciou, pri ktorých prišlo o život takmer 100 ľudí. Informujeme na základe správy agentúry Reuters. V uliciach hlavného mesta sa v pondelok pohybujú tanky, policajné vozidlá a pešie hliadky. Civilnú dopravu takmer nevidieť.

Najmenej 91 ľudí zahynulo v nedeľu a stovky utrpeli zranenia počas protestov. Polícia proti demonštrantom používala gumové projektily a slzotvorný plyn. Od nedele zároveň platí neobmedzený zákaz vychádzania, železnice nepremávajú a odevný priemysel sa tiež zastavil. Vláda vyhlásila všeobecné trojdňové prázdniny. Už druhýkrát počas protestov bol vypnutý vysokorýchlostný internet, uvádzajú mobilní operátori.

Bangladéšska armáda žiada občanov, aby dodržiavali zákaz vychádzania

Počet obetí nedeľňajších protestov, medzi ktorými bolo najmenej 13 policajtov, bol najvyšší za jeden deň v histórii Bangladéša. "Vláda zabila mnohých študentov. Nastal čas na konečnú odpoveď," napísal na Facebooku koordinátor protestov. Zároveň vyzval ľudí, aby sa zúčastnili na protestoch a zaujali tak svoje stanovisko. Bangladéšska armáda žiada občanov, aby dodržiavali zákaz vychádzania. "Armáda si bude plniť svoje povinnosti v súlade s bangladéšskou ústavou a platnými zákonmi krajiny," uviedla v nedeľňajšom vyhlásení.

Protesty sa v krajine začali minulý mesiac, keď študenti v uliciach demonštrovali za zrušenie systému kvót na miesta vo verejnom sektore. O život prišlo najmenej 150 ľudí a tisíce sa zranili. Najvyšší súd rozhodol o zrušení väčšiny kvót a demonštrácie ustali. Ľudia však žiadajú spravodlivosť pre obete protestov a ich rodiny a tiež vyvodenie politickej zodpovednosti premiérky, ktorá v januári začala svoje štvrté volebné obdobie. Kritici premiérky a skupiny na ochranu ľudských práv obvinili vládu z neprimeraného používania sily na potlačenie protestov. Premiérka i ministri to odmietajú.

Viac o téme: ProtestyOSNBangladéšNásilieVolker Türk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu