Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Británia je na nohách: FOTO+VIDEO Protesty eskalujú! Demonštranti zaútočili na hotel plný migrantov

Demonštranti zaútočili na mešitu v Southporte aj ubytovňu s migrantmi v Tamworthe. Protesty sú po celej krajine Zobraziť galériu (4)
Demonštranti zaútočili na mešitu v Southporte aj ubytovňu s migrantmi v Tamworthe. Protesty sú po celej krajine (Zdroj: SITA/AP/Owen Humphreys/Danny Lawson, X/ Stan Collymore/Azat)

LONDÝN - Počas protestov v Británii sa v nedeľu stal terčom útoku hotel v meste Tamworth, o ktorom sa predpokladá, že ubytováva migrantov, oznámila tamojšia polícia. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

"Veľká skupina osôb hádzala projektily, rozbíjala okná, zakladala požiare a útočila na políciu v hoteli v meste Tamworth neďaleko Briminghamu, pričom jeden policajt bol zranený," uviedla vo vyhlásení polícia v Staffordshire. Polícia na sieti X vyzvala verejnosť, aby sa vyhýbala okoliu hotela Holiday Inn v Tamworthe, pretože policajti pokračujú v riešení násilných činov výtržníctva, píše stanice Sky News.

Británia je na nohách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Owen Humphreys/PA via AP)

Britský premiér tento útok odsúdil

Išlo už o druhý útok na hotel. V nedeľu maskovaní demonštranti spôsobili škody v hoteli Holiday Inn Express v Rotherhame. Protestujúci hádzali drevené dosky, používali hasiace prístroje proti policajtom, podpaľovali objekty v blízkosti hotela a rozbíjali okná, aby sa dostali do budovy, uviedla stanica CNN.

Británia je na nohách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Owen Humphreys/PA via AP)

Britský premiér Keir Starmer tento útok odsúdil a označil ho za "organizované násilníctvo, ktoré nemá v našich uliciach ani na internete miesto".

"Ľudia v tejto krajine majú právo na bezpečie, a napriek tomu sme svedkami útokov na mešity a moslimské komunity," uviedol aj premiér, ktorý hovoril o krajne pravicovom násilí.

Vrah zo Southportu

Násilnosti v Británii prepukli po zverejnení dezinformácií, že útočníkom, ktorý na tanečnom workshope v Southporte na severozápade Anglicka v pondelok dobodal na smrť tri dievčatá a desať osôb zranil, je moslim a žiadateľ o azyl. V skutočnosti sa čoskoro 18-ročný podozrivý identifikovaný ako Axel Muganwa Rudakubana narodil v Cardiffe vo Walese, hoci jeho rodičia pochádzajú z Rwandy.

Protesty po celej krajine

Deň po útoku sa v centre Southportu konalo pokojné zhromaždenie, kde si stovky ľudí uctili pamiatku troch obetí. Krátko po jeho skončení vypukli násilné protesty, počas ktorých utrpelo zranenia približne 40 policajtov. Demonštranti zakladali požiare, podpálili aj policajné dodávky, a na policajtov a miestnu mešitu hádzali tehly či kamene.

K nepokojom odvtedy dochádza každý deň v mestách po celom Spojenom kráľovstve vrátane Liverpoolu, Sunderlandu, Manchesteru a Bristolu. Polícia počas nich zadržala desiatky výtržníkov — len od sobotňajšieho večera ich bolo 147.

Viac o téme: HotelProtestyVýtržníctvoDemonštrantiMigrantiBritániaSouthportTamworth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu