Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Puigemont sľubuje návrat do Španielska, kde mu hrozí trestné stíhanie

Carles Puigdemont Zobraziť galériu (2)
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, File)

MADRID - Vodca katalánskych separatistov Carles Puigdemont v sobotu v exile prisľúbil, že sa vráti do Španielska, aby sa zapojil do regionálnej politickej diskusie, aj keď by mohol byť zatknutý.

Kontroverzný politik žije v zahraničí od roku 2017 a vyhýba sa trestnému stíhaniu za neúspešný pokus o vyhlásenie nezávislosti Katalánska. V Španielsku ho obvinili z terorizmu, sprenevery a velezrady.V sobotu povedal, že návrat "je to, čo som sa zaviazal urobiť, a to je to, čo aj urobíme". Išlo o jeho prvé verejné vystúpenie od rozhodnutia španielskeho najvyššieho súdu 1. júla, že zákon o amnestii pre katalánskych separatistov sa naňho nebude vzťahovať.

Carles Puigdemont
Zobraziť galériu (2)
Carles Puigdemont  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

"Mojou povinnosťou je ísť do (katalánskeho) parlamentu, ak bude diskusia o nominácii (na premiéra). Budem tam," povedal na zhromaždení svojej strany Spoločne pre Katalánsko (Junts) v juhozápadnom Francúzsku neďaleko hraníc so Španielskom.Španielsky socialistický premiér Pedro Sánchez pred hlasovaním o dôvere v celošpanielskom parlamente v novembri minulého roka súhlasil s udelením amnestie pre katalánskych separatistov a ďalšími ústupkami výmenou za podporu dvoch katalánskych separatistických strán. To mu umožnilo pokračovať vo funkcii premiéra španielskej vlády.

Puigdemont je vyšetrovaný aj pre "teroristické trestné činy" počas pouličných protestov v roku 2019, na ktoré sa nevzťahuje amnestia. Očakával, že bude opäť zvolený za premiéra katalánskej vlády, ale jeho strana v májových voľbách prehrala s miestnymi socialistami vedenými Salvadorom Illom, ktorí patria do celošpanielskej strany PSOE.

PSC-PSOE získala 42 poslancov, Junts ich má 35, ľavicoví katalánski republikáni (ECR) majú 20 kresiel, ľudovci (PP) 15 a populistická strana Vox 11. Parlament má 135 členov, ktorí musia nového premiéra schváliť do 26. augusta, inak sa v októbri regionálne voľby zopakujú."V exile už nebudú žiadne volebné kampane," povedal Puigdemont, ktorý viedol kampaň zo susedného Francúzska. "Nie, budú tam ďalšie volebné kampane (v Katalánsku) a ja tam budem," povedal.

Viac o téme: Trestné stíhanieŠpanielskoNávratCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu