Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

MIMORIADNE Joe Biden odstupuje z kandidatúry! Americký prezident sa nebude uchádzať o znovuzvolenie

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden odstupuje zo svojej kandidatúry za znovuzvolenie za prezidenta Spojených štátov. Chce sa teraz sústrediť na svoje povinnosti po zvyšok funkčného obdobia. Biden to dnes uviedol vo vyhlásení na sociálnej sieti X.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované o 21:50

Bývalý americký prezident Bill Clinton a jeho manželka, exministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová uvítali v nedeľu rozhodnutie úradujúceho amerického prezidenta Joea Bidena stiahnuť svoju kandidatúru a neuchádzať sa o znovuzvolenie do funkcie. Informuje agentúra AFP. Clintonovci zároveň vyjadrili svoju podporu viceprezidentke USA Kamale Harrisovej ako nominantke demokratov do tohtoročných prezidentských volieb.

Bill a Hillary Clintonovci v spoločnom vyhlásení ocenili "výnimočnú" služobnú kariéru Bidena a uviedli, že im je "poctou" pripojiť sa k nemu v podpore Harrisovej. "Nič nám nespôsobilo väčšie obavy o našu krajinu, než hrozba, ktorú predstavuje druhé funkčné obdobie (exprezidenta Donalda) Trumpa. Sľúbil, že bude od prvého dňa diktátorom," uvádza sa vo vyhlásení Clintonovcov. "Teraz je čas podporiť Kamalu Harrisovú a bojovať so všetkým, čo máme, aby sme ju zvolili. Zavisí od toho budúcnosť Ameriky," dodali.

Aktualizované o 21:23

Kremeľ sleduje situáciu okolo prezidentských volieb v Spojených štátoch. Za prioritu však nepovažuje ich výsledok, ale dosiahnutie cieľov svojej vojenskej operácie na Ukrajine, uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS v reakcii na rozhodnutie terajšieho šéfa Bieleho domu Joea Bidena odstúpiť z kampane za svoje znovuzvolenie. Do volieb sú ešte štyri mesiace, počas ktorých sa môže ešte veľa zmeniť, vyhlásil hovorca prezidenta Vladimira Putina.

Aktualizované o 21:06

Líder demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer označil prezidenta USA Joea Bidena za naozajstného vlastenca. Uviedol to v reakcii na Bidenovo oznámenie, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta USA. "Joe Biden je nielen skvelým prezidentom a skvelým legislatívnym lídrom, ale je to skutočne úžasná ľudská bytosť. Jeho rozhodnutie, samozrejme, nebolo ľahké, ale opäť dal svoju krajinu, svoju stranu a našu budúcnosť na prvé miesto. Joe, dnešok ukazuje, že si skutočný vlastenec a veľký Američan," napísal Schumer v príspevku na sieti X citovanom agentúrou AFP. 

Prvá dáma USA Jill Bidenová v reakcii na status svojho manžela klikla na sieti X na ikonku srdiečka. Ich vnučka Naomi napísala, že dnes môže byť len hrdá na svojho starého otca, ktorý "slúžil našej krajine celou svojou dušou a s bezkonkurenčnou cťou".

Aktualizované o 21:05

Joe Biden musí "okamžite" rezignovať na post prezidenta USA, uviedol v nedeľu predseda Snemovne reprezentantov USA, republikán Mike Johnson v reakcii na Bidenovo stiahnutie kandidatúry v tohtoročných prezidentských voľbách. Informuje agentúra AFP.  "Ak Joe Biden nie je spôsobilý kandidovať na prezidenta, nie je spôsobilý ani vykonávať funkciu prezidenta. Musí na funkciu rezignovať okamžite. Piaty november nemôže prísť dostatočne skoro," uviedol Johnson vo vyhlásení.

Mike Johnson
Zobraziť galériu (4)
Mike Johnson  (Zdroj: SITA)

Aktualizované o 20:32

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump v nedeľu vyhlásil, že viceprezidentku Kamalu Harrisovú bude ľahšie poraziť ako úradujúceho prezidenta Joea Bidena. Trump to podľa americkej spravodajskej televízie CNN uviedol krátko po tom, ako Biden prostredníctvom siete X oznámil, že ukončí svoju predvolebnú kampaň a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie do funkcie prezidenta Spojených štátov. Po tom, ako sa vzdal kandidatúry, Biden na sieti X vyjadril podporu Harrisovej ako potenciálnej kandidátke Demokratickej strany pre prezidentské voľby v novembri 2024.

"Krivák Joe Biden nebol spôsobilý kandidovať na prezidenta a rozhodne nie je spôsobilý vykonávať funkciu. A nikdy nebol," napísal dnes Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social. "Všetci okolo neho, vrátane jeho lekárov a médií, vedeli, že nie je schopný byť prezidentom," dodal. Prezidentom sa Biden podľa Trumpa stal iba vďaka klamstvám.

Aktualizované o 20:30 

Americký prezident Joe Biden v nedeľu uviedol, že podporuje viceprezidentku USA Kamalu Harrisovú ako nominantku Demokratickej strany do tohtoročných prezidentských volieb. Biden predtým oznámil, že stiahne svoju kandidatúru na post prezidenta USA a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie. TASR informuje podľa agentúry AFP.  "Dnes chcem ponúknuť svoju plnú podporu pre Kamalu ako nominantku našej strany tento rok," uviedol Biden na platforme X.

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová.
Zobraziť galériu (4)
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová.  (Zdroj: TASR/Saul Loeb/Pool Photo via AP)

82-ročný Biden čelil v posledných týždňoch tlaku zvnútra svojej Demokratickej strany na odstúpenie z boja o Biely dom v súvislosti s nepodareným výkonom v júnovej debate s republikánskym prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom.

Veľmi silným podnetom bolo aj nedávne vystúpenie v rámci summitu aliancie NATO vo Washingtone, kde ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na pódium uviedol ako "prezidenta Putina".

"Myslím, že je v najlepšom záujme mojej strany a našej krajiny, aby som odstúpil a sústredil sa iba na prezidentské povinnosti po zvyšok svojho funkčného obdobia," napísal Biden s tým, že ďalšie podrobnosti k svojmu rozhodnutiu oznámi v najbližšom čase. Biden ďalej poďakoval za doterajšiu spoluprácu viceprezidentke Kamale Harrisovej, ju ani nikoho iného ale výslovne nepodporil ako budúceho demokratického kandidáta na prezidentskú funkciu.

Prezidentské voľby v USA sa budú konať 5. novembra. Demokratická strana musí do nich teraz postaviť nového kandidáta. Najviac sa v tejto súvislosti spomína meno viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

Bidenovo zdravie a duševná kondícia budili pozornosť už dlhší čas

Demokrat Joe Biden je najstarším prezidentom v histórii USA, do úradu nastúpil 20. januára 2021 v 78 rokoch, a prekonal tak rekord svojho predchodcu a terajšieho opätovného súpera Donalda Trumpa, ktorý sa prezidentom stal v 70 rokoch. O mandát sa Biden chcel uchádzať aj v nasledujúcich voľbách, jasne vyhral demokratické primárky.

MIMORIADNE Joe Biden odstupuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AP Photo/John Bazemore)

Niektoré médiá i oponenti ale už dlhší čas spochybňovali jeho schopnosť vykonávať funkciu s poukazom na Bidenov vek a zdravie. Obavy v minulosti vzbudili Bidenove opakované prerieknutia či popletenia mien diplomatických partnerov. Jeho výkon v televíznom dueli s Trumpom koncom júna potom niektoré americké médiá označili za debakel či katastrofu a vyvolali v radoch demokratov paniku.

Po debate zosilnelo volanie zo strany demokratov, aby Biden tento rok nekandidoval. K nie príliš známym kongresmanom sa pridali aj niektorí senátori, podľa amerických médií Bidena na odstúpenie z kampane vyzvala aj bývalá šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, pochybnosti o Bidenových nádejach na víťazstvo vyjadril údajne tiež exprezident Barack Obama. Dnes Biden oznámil, že odstupuje zo svojej kandidatúry a chce sústrediť na svoje povinnosti po zvyšok funkčného obdobia.

Viac o téme: KandidatúraUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu