Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNE ONLINE Streľba na Trumpa! Dvaja ľudia sú mŕtvi: Exprezident skončil v nemocnici

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

WASHINGTON - Republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa evakuovali z pódia na sobotňajšom mítingu po tom, ako sa na podujatí v štáte Pensylvánia ozvali zvuky podobné výstrelom, informujeme podľa agentúry AFP.

Streľba na Donalda Trumpa


  • počas mítingu vystrelil atentátnik na exprezidenta Trumpa

  • streľba je vyšetrovaná ako pokus o vraždu exprezidenta

  • útočník je mŕtvy

  • z miesta hlásia obete


Aktualizované 21:55 Trump plány po atentáte nemení, odcestuje na nominačný zjazd republikánov

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že odcestuje v nedeľu podľa plánu do mesta Milwaukee na nominačný zjazd Republikánskej strany, hoci len deň predtým prežil atentát. Trump na sociálnej sieti uviedol, že vzhľadom na útok na svojom sobotňajšom predvolebnom mítingu v Pensylvánii zvažoval, že odchod do štátu Wisconsin posunie o dva dni. Napokon sa však rozhodol, že program meniť nebude."Nemôžem dovoliť, aby si 'strelec' alebo potenciálny vrah vynútil zmenu časového plánu alebo čokoľvek iné," napísal Trump s tým, že do Milwaukee odíde ešte v nedeľu popoludní miestneho času.

Aktualizované 20:46 Biden po atentáte na Trumpa vyzval Spojené štáty na jednotu

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu po atentáte na svojho predchodcu Donalda Trumpa obyvateľov Spojených štátov, aby sa zjednotili ako jedna krajina. Oznámil tiež, že nariadil nezávislé preskúmanie okolností útoku. Biden v krátkom vystúpení v Bielom dome znova odsúdil atentát na svojho republikánskeho súpera a povedal, že je rád, že sa Trump zotavuje zo svojho zranenia. Informoval okrem toho, že s Trumpom mal v sobotu krátky, no podľa vlastných slov dobrý rozhovor.

Aktualizované 20:20 Identifikovali obeť streľby na Trumpovom mítingu

Obeťou útoku na sobotňajšom mítingu amerického exprezidenta Donalda Trumpa v Pensylvánii je 50-ročný dobrovoľný hasič Corey Comperatore, ktorých chránil svoju rodinu, keď zazneli výstrely. Uviedol to v nedeľu pensylvánsky guvernér Josh Shapiro.

Comperatore bol v minulosti veliteľom dobrovoľného hasičského zboru v meste Buffalo Township, vyplýva zo správy novín Pittsburgh Post-Gazette.Shapiro podľa vlastných slov hovoril s Comperatoreho rodinou a novinárom priblížil slová jej členov. "Corey zomrel ako hrdina. Corey sa včera večer na tomto mítingu schúlil nad svojou rodinou, aby ju chránil," uviedol Shapiro. "Corey bol ten najlepší z nás."

Aktualizované 18:30 V dome a aute muža, ktorý strieľal na Trumpa, našli výbušniny

Vo vozidle a v dome muža, ktorý sa podľa amerických úradov posúdil zabiť exprezidenta Donalda Trumpa, našli výbušniny. Denník Wall Street Journal (WSJ) a napísal, že vo vozidle podozrivého boli podľa nemenovaných zdrojov výbušné zariadenia. Policajné zdroje pre agentúru AP uviedli, že v dome i aute tohto muža našli materiál na výrobu bômb.Vozidlo predpokladaného strelca, ktorým bol podľa úradov 20-ročný Thomas Matthew Crooks, bolo zaparkované neďaleko miesta Trumpovho predvolebného mítingu v meste Butler v štáte Pensylvánia, uviedol WSJ.

Aktualizované 14:28 Trump vyzval Američanov, aby sa zjednotili

Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump v nedeľu vyzval Američanov, aby sa zjednotili a nedovolili zlu zvíťaziť. Svojim priaznivcom poďakoval za ich myšlienky a modlitby po sobotňajšom atentáte na jeho predvolebnom mítingu v Pensylvánii."Len Boh zabránil tomu, aby sa stalo niečo nepredstaviteľné. Nebudeme sa báť, ale naopak, zostaneme odolní vo svojej viere a vzdorní tvárou v tvár zlobe," napísal republikánsky prezidentský kandidát v príspevku na svojej sociálnej sieti Truth.

Aktualizované 13:02 Útok na Trumpa odráža atmosféru, ktorú vytvorila Bidenova administratíva.

Útok na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa odráža atmosféru, ktorú vytvorila administratíva terajšieho prezidenta Joea Bidena. Kremeľ tak dnes reagoval na sobotňajší incident na predvolebnom zhromaždení v Pensylvánii, kde Trump unikol atentátu len so zranením ucha. Moskva uviedla, že násilie v politickom boji ostro odsudzuje, informovala agentúra RIA Novosti.

Aktualizované 12:06 Tajná služba vyšetruje, ako sa strelec dostal k Trumpovi tak blízko.

Americká tajná služba vyšetruje, ako sa strelec ozbrojený útočnou puškou v štýle AR dokázal dostať dostatočne blízko na to, aby počas sobotného mítingu dokázal vystreliť na bývalého prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a zraniť ho. Informujeme na základe správ agentúr AP a Reuters. Na vyšetrovaní sa podieľa aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Agenti tajnej služby útočníka zastrelili.

Aktualizované 8:48 Na Trumpa zaútočil Matthew Crooks z Pensylvánie, bol členom Republikánskej strany.

Strelec, ktorý zaútočil na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, bol identifikovaný ako 20-ročný Thomas Matthew Crooks z Pensylvánie. Uviedol to Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Útočník bol členom Republikánskej strany, napísal list The Washington Post.

Aktualizované 8:38 Dvaja ľudia sú mŕtvi, hlásia zranených

Po streľbe na predvolebnom mítingu prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v Pensylvánii sú okrem už avizovaného jedného zabitého účastníka aj dvaja vážne zranení. Útočníkovi, ktorý po streľbe zomrel, sa podarilo vystreliť niekoľkokrát. Uviedla to americká tajná služba, informujeme na základe správ AP a Reuters.

Aktualizované 8:20 Exprezident Trump opustil nemocnicu v Pensylvánii. 

Bývalý americký prezident Donald Trump opustil po ošetrení v nemocnici Pensylvániu a teraz je v New Jersey. Zábery na sociálnych sieťach ukazujú, ako vystupuje z lietadla. Trump sa stal na predvolebnom mítingu v pensylvánskom meste Butler terčom atentátnika, ktorý ho trafil do pravého ucha. Útočník je po smrti.

Aktualizované 8:00 Identita strelca je odhalená.

Atentátnikom strieľajúcim na bývalého prezidenta Trumpa je 20-ročný Thomas Matthew Crooks, uviedol v nedeľu americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Informujeme na základe správy agentúry Reuters. Podľa doterajších informácií Crooks na Trumpa spustil paľbu z pušky typu AR z neďalekej strechy počas predvolebného mítingu v Pensylvánii, ktorý Trump absolvoval ako republikánsky kandidát v novembrových voľbách na prezidenta Spojených štátov. Útočníkovi, ktorý po streľbe zomrel, sa podľa tajnej služby podarilo vystreliť niekoľkokrát. Jeden účastník mítingu bol zabitý, dvaja utrpeli vážne zranenia.

Galéria: Streľba na exprezidenta Donalda Trumpa

Na pravom uchu bývalého amerického prezidenta bolo vidieť krv. Následne ho obklopili agenti bezpečnostnej služby, ktorí ho vytlačili z pódia, naložili do terénneho auta a odviezli preč.

Trump potvrdil, že guľka mu prestrelila hornú časť pravého ucha

 Prezidentský kandidát Donald Trump potvrdil, že v sobotu na mítingu v Pensylvánii ho zasiahla guľka. Tá mu prestrelila hornú časť pravého ucha. Bývalý americký prezident sa vyjadril na sociálnej sieti, informujeme. "Bol som postrelený guľkou, ktorá prenikla hornou časťou pravého ucha," napísal Trump na svojej sociálnej sieti. "Okamžite som vedel, že niečo nie je v poriadku. Počul som svišťanie, výstrely a hneď som pocítil, ako mi guľka roztrhla kožu," uviedol Trump, ktorý nebol vážne zranený. "Je neuveriteľné, že takýto čin sa môže odohrať v našej krajine," dodal.

MIMORIADNE ONLINE Streľba na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

Tajná služba uviedla, že republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump je "v poriadku" po incidente, ktorý sa odohral v sobotu na mítingu v Pensylvánii. Trumpa urýchlene stiahli z pódia po tom, čo sa na zhromaždení ozvali možné výstrely. Informujeme podľa agentúry AFP a denníka The Guardian. "Tajná služba vykonala ochranné opatrenia a bývalý prezident je v bezpečí. V súčasnosti prebieha aktívne vyšetrovanie tajnej služby a ďalšie informácie budú zverejnené, keď to situácia umožní," uviedol hovorca tajnej služby Anthony Guglielmi na platforme X.

Pri incidente zahynul strelec a jeden účastník

Strelec, ktorý poranil republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na zhromaždení v mestečku Butler v americkom štáte Pensylvánia, ako aj jeden z účastníkov sú mŕtvi. Informujeme podľa správ agentúr AFP, AP a Reuters. Informáciu potvrdil okresný prokurátor Richard A. Goldinger, ktorý podľa televízie ABC News tiež uviedol, že zranený mohol byť ešte jeden účastník.

Streľba je vyšetrovaná ako pokus o vraždu exprezidenta

Streľba na mítingu republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa v pensylvánskom Butlere je vyšetrovaná ako pokus o zavraždenie bývalého prezidenta. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na políciu a poriadkové zložky.

Strelca zastrelili poriadkové zložky

Pri streľbe na sobotňajšom mítingu kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa bol zabitý jeden divák a ďalší dvaja utrpeli kritické zranenia. Strelca neutralizovali bezpečnostné zložky a teraz je strelec mŕtvy, informovala Tajná služba USA. Páchateľ strieľal z vyvýšeného miesta mimo samotného dejiska mítingu.

FBI zatiaľ nepozná motív 

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zatiaľ nezistil motív strelca na republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa. Streľbu na sobotňajšom predvolebnom mítingu v pensylvánskom Butlere ale vyšetruje ako pokus o vraždu. Vyšetrovatelia zatiaľ vedia len o jednom strelcovi a údajne sa blíži k jeho konečnej identifikácii. Podľa reportéra spravodajskej televízie CNN je podozrivým zo streľby 20-ročný muž z Pensylvánie. FBI to zatiaľ nepotvrdil. Americký minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas sľúbil urobiť maximum pre ochránenie prezidentských kandidátov.

"FBI prevzal úlohu vedúceho federálneho policajného orgánu pri vyšetrovaní incidentu, ktorý sa týka bývalého prezidenta Donalda Trumpa a ktorý sa dnes odohral v Butlere v Pensylvánii," uviedol FBI. Vyšetrovanie streľby, pri ktorej prišli dvaja ľudia vrátane strelca o život a Trump utrpel zranenia ucha, je medzitým v počiatočnej fáze. Zástupca FBI v Pittsburghu Kevin Rojek oznámil, že zatiaľ nezistil motív činu a že zatiaľ nie je pripravený oznámiť ani jeho totožnosť.

FBI podozrivého identifikovala ako 20-ročného muža z Pensylvánie

Reportér televízie CNN podľa Reuters na sieti X uviedol, že FBI podozrivého identifikovala ako 20-ročného muža z Pensylvánie. Na mieste činu podľa informovaného zdroja, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters, našli policajti automatickú pušku. FBI ďalej potvrdil, že predbežne identifikoval len jedného strelca. "Nie je dôvod sa obávať ďalšej hrozby," uviedol FBI.

Minister pre vnútornú bezpečnosť Mayorkas dnes sľúbil, že jeho ministerstvo a Tajná služba spolupracujú s partnermi z bezpečnostných zložiek na vyšetrovaní streľby. "Sme v spojení s prezidentom (Joom) Bidenom, bývalým prezidentom Trumpom a ich kampaňami a podnikáme všetky možné opatrenia na zabezpečenie ich bezpečnosti a stráženia. Zachovanie bezpečnosti prezidentských kandidátov a ich predvolebných akcií patrí medzi najdôležitejšie priority nášho ministerstva," ubezpečil Mayorkas.

Viac o téme: StreľbaUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu