Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

V Poľsku sa zrútilo vojenské cvičné lietadlo: Pilot sa nestačil katapultovať

Vojenské cvičné lietadlo M-346 Zobraziť galériu (2)
Vojenské cvičné lietadlo M-346 (Zdroj: X/GeopolPt)

VARŠAVA - V Gdyni na severe Poľska sa dnes zrútilo vojenské cvičné lietadlo M-346. Stroj podľa médií dopadol na pristávaciu dráhu letiska Kosakowo, kde sa roztrieštilo a vzplanulo. Pilot sa nestačil katapultovať, uviedla rozhlasová stanica RMF 24. Velenie ozbrojených síl medzitým potvrdilo, že lietadlo narazilo do pristávacej dráhy.

Lietadlo sa podľa televízie TVN24 zrútilo okolo 13.00 h pri cvičení na letisku Kosakowo v Gdyni. Pilot sa práve pripravoval na sobotňajšiu leteckú prehliadku. Hasiči medzitým podľa portálu Onet uhasili trosky stroja.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Cvičné lietadlo, ktoré je v Poľsku známe ako M-346 Bielik, vyrába talianska firma ako Alenia Aermacchi M-346 Master. V Izraeli slúži pod názvom M-346 Lavi, tiež ako cvičný stroj. Ide o dvojmotorové, dvojmiestne lietadlo určené na pokročilý výcvik.

V Poľsku sa zrútilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: X/DGeneralneRSZ)

V Poľsku na prúdové lietadlo M-346 prechádzajú piloti po výcviku na turbovrtuľových strojoch PZL-130 Orlik. Bielik je poľský výraz pre orla morského. Prvé dva stroje dorazili do Poľska v roku 2016 a objednávka sa postupne zvýšila na 16 strojov, pričom všetky boli podľa TVN24 sústredené na výcvikovej leteckej základni Deblin.

Viac o téme: PilotNehodaLietadloArmádaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu