Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Letný režim Slovenskej pošty, KOMPLETNÝ PREHĽAD! Aké služby poskytuje a ktoré pobočky sú zatvorené?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: koláž Getty Images, SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Slovenská pošta prešla na letný režim. To znamená, že niektoré jej pobočky sú počas letných mesiacov zatvorené a tak si budú musieť ľudia zájsť na poštu o niečo ďalej. Zmení sa portfólio ponúkaných služieb, ktoré pobočky budú zatvorené a kde sa nachádza najbližšia prevádzka? Na tieto otázky zodpovedala Slovenská pošta redakcii Topky.

"Počas dovolenkového obdobia od 01. júla je z 1 871 kontaktných a prístupových poštových miest dočasne uzavretých 38 poštových pobočiek. Doručovanie zásielok je zabezpečené v plnom rozsahu," informuje Topky.sk Gabriela Považan, špecialistka komunikácie Slovenskej pošty, s tým, že k obmedzeniu prevádzok jej pobočiek dochádza každý rok počas letného dovolenkového obdobia. "V tomto období ide o ich najnižšie využitie v rámci roka, čo umožňuje efektívne využitie ľudského potenciálu, vrátane potreby zabezpečenia čerpania dovoleniek zamestnancov a ich regenerácie v súlade s pracovno-právnou legislatívou," vysvetľuje.

Na snímke pracovníčka pri triedení balíkových zásielok v Hlavnom spracovateľskom stredisku Slovenskej pošty v Žiline
Zobraziť galériu (4)
Na snímke pracovníčka pri triedení balíkových zásielok v Hlavnom spracovateľskom stredisku Slovenskej pošty v Žiline  (Zdroj: TASR- Erika Ďurčová)

"Slovenská pošta aktuálne neruší žiadne pobočky. Pobočky po skončení letného obdobia plánujeme opäť otvoriť pre verejnosť v zmysle platných hodín," upokojuje Považan. Slovenská pošta celkovo prevádzkuje 1 871 kontaktných a prístupových poštových miest, z toho je 1 445 pôšt a poštových stredísk a pôšt Partner + pojazdných pôšt, 172 PoštaPOINTov, 234 BalíkoBOXov a zvyšných 20 obslužno-logistických a colných pracovísk.

Poskytovanie služieb

Služby je pri dočasnom zatvorení pošty možné využiť na ktorejkoľvek inej pošte, t.j. či už ide o štandardné portfólio poštových služieb (doručenie a podaj listových zásielok, balíkov, expres zásielok), produkty poštového platobného styku (poštové poukazy), bankové služby (služby 365.bank, a.s.), výplatu sociálnych dávok, vybrané telekomunikačné a poistné služby, predaj poštových cenín (známok), predaj tovaru POSTshop, predplatné novín a časopisov, služby spoločnosti TIPOS. Okrem toho sa zabezpečuje príjem a výplata platieb SIPO splatných u poštového doručovateľa (fialový doklad SIPO), na žiadosť chorého alebo dočasne imobilného platiteľa realizácia aj platby SIPO splatnej pri priehradke pošty (zelený doklad SIPO), i predaj základného tovaru (napr. obálky, pohľadnice).

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

"Viazanou službou na konkrétnu poštu je len výdaj oznámených zásielok (zásielky, pri doručení ktorých nebol adresát zastihnutý) – tu je v prípade dočasného zatvorenia pošty určená na výdaj „nástupnícka“ pošta," vysvetľuje Považan a dodáva, že pri nezastihnutí adresáta je možné využiť službu opakovaného doručenia, alebo si zriadiť splnomocnenie na preberanie zásielok. Splnomocnenie je možné vyhotoviť na ktorejkoľvek pošte, alebo v rámci elektronických služieb Slovenskej pošty.

Prostredníctvom poštového kuriéra je okrem doručovania balíkových zásielok zabezpečené aj vyberanie expres zásielok. "Podávanie u kuriéra možno objednať v deň podania najneskôr do času uvedeného na www.posta.sk alebo deň vopred na Zákazníckom centre SP, na dispečingu príslušného oblastného uzla, na www.posta.sk alebo prostredníctvom webovej aplikácie ePodací hárok," informuje.

Pomôžu BalíkoBOXy aj aplikácia

Obyčajné listové zásielky môžu obyvatelia podávať aj prostredníctvom poštových schránok. Minimálne jedna poštová schránka je v obci s počtom obyvateľov viac ako 500, ak najbližšia schránka je vo väčšej vzdialenosti ako 5 km. Ich zoznam je dostupný na webe Slovenskej pošty. BalíkoBOXy sú k dispozícii 24/7 pre vyzdvihnutie balíka a expres zásielky.

Letný režim Slovenskej pošty,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Mužla)

Elektronické služby Slovenskej pošty fungujú cez mobilnú aplikáciu, ktorá poskytuje komplexný prehľad o zásielkach. S aplikáciou dokážu zákazníci odoslať a uhradiť zásielky, vytlačiť adresné štítky a podať bez čakania na pošte, či sledovať zásielky do BalíkoBOXu od podania až po doručenie a presmerovať ich. Vďaka nej môžete tiež zistiť otváracie hodiny pôšt, nájsť najbližšiu poštu alebo BalíkoBOX, či zistiť počet ľudí v rade a vytvoriť poradový lístok (na poštách s vyvolávacím systémom).

Zoznam dočasne zatvorených pôšt

Pošta

Najbližšia dostupná pošta

Banská Bystrica 6

Banská Bystrica 1

Bratislava 23

Bratislava 214

Detva 1

Detva sídlisko

Habovka

Zuberec

Hlohovec 3

Hlohovec 1

Chlebnice

Dlhá nad Oravou
dodáv mater pošta

Košice 10

Košice 11

Košice 14

Košice 22

Košice 17

Košice 12

Košice 4

Košice 1

Kšinná

Uhrovec

Martin 3

Martin 1

Martin 9

Martin 1

Myjava 3

Myjava 1

Nitrianska Blatnica

Radošina

Poprad 6

Poprad 1

Poprad 8

Poprad 1

Prešov 3

Prešov 1

Radoľa

Kysucké Nové Mesto 1

Rožňava 3

Rožňava 1

Senica 3

Senica 1

Skalica 3

Skalica 1

Snežnica

Kysucké Nové Mesto 1

Snina 3

Snina 1

Spišská Nová Ves 7

Spišská Nová Ves 1

Svätý Anton

Banská Štiavnica

Šamorín 3

Šamorín 1

Švábovce

Hôrka pri Poprade

Trenčín 3

Trenčín 1

Trnava 5

Trnava 10

Tupá

Horné Semerovce

Veľaty

Michaľany pri Trebišove

Veľká Čausa

Prievidza 1

Vrbovka

Želovce

Zlaté Moravce 4

Zlaté Moravce 1

Zvolen 2

Zvolen 1

Zvolen 6

Zvolen 1

Žiar nad Hronom 3

Žiar nad Hronom 1

Viac o téme: Slovenská poštaLetný režim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu