Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Veľká zmena pre žiakov a študentov! Letné brigády dostali nové pravidlá: Na TOTO sa pripravte

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pre pracujúcich ľudí je leto obdobím dovolenky. Pre mnohých žiakov a študentov je to práve naopak. Letné prázdniny a voľný čas chcú využiť na to, aby si privyrobili. To má však jasné pravidlá. Časť z nich sa od 1. augusta však zmení.

archívne video  

Tlačová konferencia strany SaS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ako pripomenul odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál, podľa aktuálne platného Zákonníka práce je práca žiaka či študenta až do skončenia povinnej školskej dochádzky zakázaná. „Podľa školského zákona žiak skončil plnenie povinnej školskej dochádzky 31. augusta v poradí desiateho školského roka, respektíve 31. augusta školského roka, v ktorom dovŕšil 16. rok veku,“ uviedol. To v praxi znamená, že počas aktuálnych školských prázdnin ešte nemôžu pracovať - okrem výnimiek, pozrite ďalej - študenti, ktorí končia prvý ročník na strednej škole - za predpokladu, že v tomto ročníku dosiahli vek 16 rokov a 9 rokov boli na ZŠ.

 

Brigády študentov, končiacich prvý ročník na strednej škole. Podľa aktuálne platného Zákonníka práce je zakázaná práca...

Posted by Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála on Monday, July 1, 2024

Práve na výnimky sa teraz pozrieme. V prvom rade majú výnimku osoby vo veku do 15 rokov. Tie však môžu vykonávať iba ľahké práce, ktoré svojím charakterom a rozsahom neohrozujú ich zdravie, bezpečnosť, ich ďalší vývoj alebo školskú dochádzku. Aj to má však niekoľko podmienok. Týka sa to totiž len účinkovania alebo spoluúčinkovania na kultúrnych predstaveniach a umeleckých predstaveniach, športových podujatiach alebo reklamných činnostiach.

V druhom prípade sa výnimky týkajú osôb vo veku od 15 rokov do skončenia povinnej školskej dochádzky. Tie môžu vykonávať akékoľvek ľahké práce, ktoré svojím charakterom a rozsahom neohrozujú ich zdravie, bezpečnosť, ich ďalší vývoj alebo školskú dochádzku. „Pre obe vekové skupiny výkon ľahkých prác povoľuje na žiadosť zamestnávateľa príslušný inšpektorát práce po dohode s regionálnym úradom verejného zdravotníctva,“ dodal Mihál.

Veľká zmena pre žiakov
Zobraziť galériu (2)

Čoskoro budú platiť zmeny

Od 1. augusta dochádza však k jednej zásadnej zmene. „S účinnosťou od 1. augusta 2024 dochádza v Zákonníku práce ku zmene, ktorú presadili poslanci NR SR Marián Viskupič a Alojz Hlina (SaS). Žiaci či študenti budú mať zakázané pracovať (len) do skončenia obdobia školského vyučovania posledného školského roka povinnej školskej dochádzky. To znamená, že na budúci rok (2025), študenti, ktorí skončia prvý ročník na strednej škole, budú môcť pracovať už počas letných prázdnin, teda od 1. júla 2025,“ uviedol Mihál.

Počas júla 2024 však ešte platí pôvodné znenie a študenti, ktorí skončili prvý ročník na strednej škole, ešte pracovať nemôžu - s výnimkou ľahkých prác na povolenie Inšpektorátu práce, viď vyššie. „Od 1. augusta 2024 však už bude platná novela Zákonníka práce, a teda od augusta už takíto študenti pracovať môžu,“ dodal.

Viac o téme: ZmenyPrácaŠtudentiŽiaciBrigáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu