Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Vzbura pre investíciu roka! Po radosti z novej fabriky pri Šuranoch prišla facka: Domáci proti nej zbroja

Obec Bánov vyjadrila nesúhlas s výstavbou Industrial Park Šurany. Zobraziť galériu (4)
Obec Bánov vyjadrila nesúhlas s výstavbou Industrial Park Šurany. (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Reprofoto – Facebook/Obec Bánov)

BÁNOV – Bol jeden z najväčších hospodárskych oznamov roka. Pri Šuranoch má vyrásť nová fabrika na výrobu batérii, ktorá vytvorí v regióne tisícky pracovných miest. Vláda z príchodu veľkého investora do Nitrianskeho kraja neskrývala nadšenie. To však už nezdieľajú obyvatelia susednej obce Bánov. Fabrika totiž bude zasahovať aj do ich katastrálneho územia a domáci ju tam nechcú.

archívne video 

Na Slovensku vznikne GIGAFABRIKA, Saková oznámila druhú najväčšiu zahraničnú investíciu v histórii (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Nový Industrial Parku má vyrásť v katastrálnom území Šurany troch obcí – Šurany, Nitriansky Hrádok a Bánov. Práve samospráva ako aj mnohí obyvatelia obce Bánov však však s výstavbou nového priemyselné parku nesúhlasia. Minulý týždeň sa dokonca konalo verejné zhromaždenia, kde sa domáci v tejto otázke zhodli a sformulovali niekoľkých desiatok argumentov v neprospech projektu a tiež konkrétnych a zásadných pripomienok, ktoré vyplývajú z predložených dokumentov k posudzovanému zámeru. "Vzhľadom na neúmerne krátky čas na pripomienkovanie tohto zámeru, ktorý významne zasiahne nielen do environmentálneho prostredia obce a jej okolia, ale bude mať aj zásadný vplyv na poľnohospodárstvo a kvalitu života občanov Bánova, sa občania obce aktivizovali v pomerne krátkom čase, a to aj s podporou starostu obce a poslancov obecného zastupiteľstva," uviedol starosta obce Miloš Rybár.

 

V utorok 18.júna sa konalo verejné zhromaždenie občanov Bánova i okolitých obcí a mesta so zástupcami MH Invest v KD...

Posted by Obec Bánov on Wednesday, June 19, 2024

Obec vraj nebola prizvaná na žiadne prípravné rokovania súvisiace s investičným projektom. Priemyselný park má okrem toho stáť v priestore, ktorý patrí k najúrodnejším poľnohospodárskym oblastiam Slovenska. "V širšom okolí posudzovaného zámeru sa nachádza niekoľko termálnych a minerálnych prameňov a vzhľadom na masívny odber vody sú nedostatočne identifikované dosahy pri využití technickej vody a dosahy na okolité vodné zdroje. Investičný zámer, navyše, neprihliada na platný a schválený dokument zmeny a doplnky k územnému plánu obce Bánov číslo dva a tri," pripomenul Rybár.

Vzbura pre investíciu roka!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Obec Bánov)

Obyvatelia obce v stanovisku sformulovali viaceré obavy z vplyvu investície na životné prostredie, na chýbajúce analýzy dosahov výstavby priemyselného parku na dopravu a život obyvateľov regiónu. "Všetky uvedené skutočnosti a mnohé ďalšie zistenia sú súčasťou oficiálnych nesúhlasných stanovísk obce Bánov, ako aj občianskej iniciatívy, ktoré podporilo niekoľko stoviek občanov Bánova a niektorých iných okolitých miest a obcí svojimi podpismi. Budú zaslané na Okresný úrad Nové Zámky, odbor starostlivosť o životné prostredie v určenom termíne do 24. júna," uviedol starosta obce Bánov.

Vzbura pre investíciu roka!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Obec Bánov)

Ide o jednu z najväčších investícií 

Šurany Industrial Park má byť svojou rozlohou jeden z najväčších priemyselných parkov na západnom Slovensku s potenciálom prilákať do regiónu nové významné investície. Vzniknúť by tu mohlo až 2 600 pracovných miest. S výstavbou by sa mohlo začať už na jeseň tohto roku a odhaduje sa, že celý proces potrvá zhruba dva roky. V hre je tiež možnosť potenciálneho rozšírenia výroby.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková koncom týždňa informovala, že Slovensko podpísalo s konzorciom firiem InoBat a skupiny Gotion investičnú zmluvu na výstavbu závodu na výrobu batérií do elektromobilov za 1,233 miliardy eur. Spoločnosť GIB EnergyX Slovakia v Šuranoch dostane od štátu investičnú pomoc vo výške 214 miliónov eur. Z toho 150 miliónov eur vo forme dotácie a 64 miliónov eur ako úľavu na dani z príjmov.

Viac o téme: InvestíciaŠuranyBánovIndustrial ParkNitriansky Hrádok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu