Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Výstavba gigabaterkárne v Šuranoch vyvoláva množstvo otáznikov: Môže byť ohrozené životné prostredie a zdravie ľudí?!

V popredí ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), sprava v pozadí konateľ MH INVEST Adrián Jenčo, prezident Gotion EMEA Steven Cai, tlmočník a zástuoca CEO InoBat Marián Boček počas tlačovej konferencie po podpise investičnej zmluvy na Ministe
V popredí ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), sprava v pozadí konateľ MH INVEST Adrián Jenčo, prezident Gotion EMEA Steven Cai, tlmočník a zástuoca CEO InoBat Marián Boček počas tlačovej konferencie po podpise investičnej zmluvy na Ministe (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

ŠURANY – Gigabaterkáreň, ktorá má vzniknúť v meste Šurany vyvoláva mnoho otázok. Hoci závod na výrobu batériových článkov do elektromobilov sprevádza veľký záujem zo strany vlády aj verejnosti, najmä pre potrebnú transformáciu automobilového priemyslu, zdá sa, že zámer vybudovania závodu už v počiatkoch hrubo porušuje legislatívu v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Podľa analýzy organizácie Priatelia Zeme výstavba gigabaterkárne nie je v súlade so zákonom o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, takzvaným EIA, informuje Euractiv. Investícia je aktuálne zaradená iba v takzvanom zisťovacom konaní, a nie pod povinným hodnotením (veľká EIA). Za následok by to malo menej dôkladné posúdenie všetkých vplyvov na životné prostredie alebo zdravie ľudí. Továreň by mala stáť v Šuranoch na ploche 65 hektárov a jej výstavba a prevádzka by mala vytvoriť približne 1500 pracovných miest

Premiér: Pri šéfovi NRSR stále nie je riešenie, je to najmä na Hlase a SNS (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ako najväčší problém organizácia poukázala na množstvo používaných rozpúšťadiel. Výstavba závodu v Šuranoch by ročne mala spotrebovať viac ako 2 tisíc ton rozpúšťadiel, pričom povinné hodnotenie EIA by malo prebehnúť už pri množstve 200 ton ročne. V zámere výstavby je chybne určený aj povoľujúci orgán, ktorým by mala byť Slovenská inšpekcia životného prostredia, no namiesto nej je uvedený stavebný úrad spolu s okresným úradom.

Pre závod by to znamenalo, že jeho prevádzka by nebola pravidelne kontrolovaná Slovenskou obchodnou inšpekciou a 60 miliónov batériových článkov ročne by nepodliehalo integrovanému povoľovaniu. Organizácia Priatelia Zeme a Monika Medovičová, odborníčka na odpadové hospodárstvo preto upozorňuje na fakt, že deklarovná „bezchybná a špičková technológia“ je už na začiatku schvaľovacieho procesu predmetom mnohých otázok nevynímajúc veľkú plochu zabranej pôdy s vysokou bonitou.

V zámere chýbajú aj informácie k vstupným surovinám, ktoré budú používané, vrátane rozpúšťadiel a vplyv na zdravie pracovníkov a domácich obyvateľov. Zámer zároveň "neobsahuje technické ani technologické opatrenia na elimináciu emisií rozpúšťadiel do pracovného prostredia, ani do prostredia mimo závodu", dodáva organizácia Priatelia Zeme. V zámere chýbajú taktiež informácie o nakladaní s odpadom v závode. Aj tieto informácie by mal navrhovateľ uviesť a doplniť v zámere na základe legislatívnej požiadavky. Apel organizácie vznikol najmä na základe skúseností z Maďarska, kde v čínskych a juhokórejských prevádzkach na výrobu batérií boli zistené nadlimitné koncentrácie emisií toxických organických látok, ako aj kontaminácia vody a pôdy.

Viac o téme: ElektromobilŠuranyBaterkáreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu