Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

MIMORIADNY ONLINE Ruská armáda pri útoku na Charkov použila riadenú bombu: Hlásia už troch mŕtvych

Mesto Vovčansk počas bombardovania ruskou armádou Zobraziť galériu (5)
Mesto Vovčansk počas bombardovania ruskou armádou (Zdroj: TASR/AP/Tsunami Assault Regiment, Liut Brigade)

KYJEV/MOSKVA - Ruská armáda pri sobotňajšom útoku na východoukrajinské mesto Charkov použila riadenú bombu, ktorá zasiahla niekoľkoposchodový bytový dom. O život prišli traja ľudia a ďalších takmer 40 utrpelo zranenia. Ako napísala agentúra AFP, gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov doplnil, že lekári bojujú o životy štyroch z 37 zranených. Ide o dve ženy a dvoch mužov, ktorí sú vo vážnom stave. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 849

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 849 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 V článku pre The Telegraph z 22. júna Farage poprel, že by bol "apologétom alebo podporovateľom Putina", ale zopakoval tvrdenia, že ruskú vojnu vyprovokoval Západ.

21:45 Kyiv Independent zhromaždil päť kľúčových poznatkov z nedávnej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Severnej Kórei. Veľkým bodom programu bol podpis dohody o vzájomnej obrane medzi oboma krajinami.

21:12 Kyiv Independent hovoril s bývalým slovenským ministrom obrany Jaroslavom Naďom o odvrátení sa Slovenska od Ukrajiny, politických procesoch v krajine a budúcnosti proruských politických pokrokov v Európe.

20:50 Podľa hovorcu ukrajinského námorníctva Dmytra Pletenčuka štyri zo 16 rakiet odpálených počas ruského útoku z 22. júna boli odpálené z lodí v Azovskom mori.

20:35 Podľa hovorcu ukrajinského námorníctva Dmytra Pletenčuka štyri zo 16 rakiet odpálených počas ruského útoku z 22. júna boli odpálené z lodí v Azovskom mori.

19:57 90-tisíc Rusov sa pripravovalo na novú ofenzívu proti Ukrajine. Povolenie USA použiť svoje zbrane na ruskom území umožnilo Ukrajine podľa AP zničiť celé kolóny vojsk pozdĺž hranice, ktoré čakali na rozkaz na inváziu.

19:35 Ruská armáda pri sobotňajšom útoku na východoukrajinské mesto Charkov použila riadenú bombu, ktorá zasiahla niekoľkoposchodový bytový dom. O život prišli traja ľudia a ďalších takmer 40 utrpelo zranenia. Ako napísala agentúra AFP, gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov doplnil, že lekári bojujú o životy štyroch z 37 zranených. Ide o dve ženy a dvoch mužov, ktorí sú vo vážnom stave.

19:15 Niektoré z ruských síl sa sťahujú z oblasti pri Vovčansku v Charkovskej oblasti kvôli strate bojových schopností, uviedol 22. júna v národnej televízii hovorca ukrajinskej skupiny síl Chortycja Nazar Voloshyn. Sťahovanie ruských jednotiek bolo vidieť aj pri dedinách Lyptsi a Tykhe, povedal Voloshyn.

18:50 Na ukončenie vojny na Ukrajine sú potrebné rokovania, ale Putinovi sa „nedá veriť“, hovorí Mark Milley. Bývalý predseda Zboru náčelníkov štábov USA 21. júna povedal, že z vojenského hľadiska je vojna teraz na mŕtvom bode.

18:33 Barbados a Marshallove ostrovy podpísali spoločné komuniké ukrajinského mierového summitu, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj 22. júna. "Vidíme rastúcu globálnu podporu pre (ukrajinskú) mierovú formulu, čo znamená podporu Charty OSN, ktorú chceme obnoviť. v plnej sile," napísal Zelenskyj na X. "Vážime si našich partnerov z ostrovných štátov a vyzývame všetkých, aby sa k nám pridali pri rozvíjaní vízie spravodlivého mieru pre Ukrajinu a všetky národy na celom svete."

18:05 Týždne po rozhodnutí, ktoré Ukrajine umožnilo používať zbrane dodávané Spojenými štátmi na obmedzené údery na ruské územie, sa Ukrajincom do určitej miery darí zastavovať nový postup Rusov pozdĺž severovýchodného frontu. Vojenskí velitelia však volajú po zrušení obmedzení pre strely dlhého doletu, píše agentúra AP.

17:40 Počas záchrannej akcie sa v Charkove zrútil dom. Vnútri boli pravdepodobne ľudia. Počet zranených stúpol na 37, zomreli 4 ľudia. Na videu je vidieť, ako záchranári pomáhajú žene, ktorá bola v dome počas nepriateľského útoku.

17:02 Ukrajinská armáda údajne zasiahla protilietadlový raketový systém Pantsir S-1 v obci Dubovoe v Belgorodskej oblasti. Informovalo o tom 22. júna médiá so sídlom v regióne Pepel. Protivzdušná obrana fungovala okolo 12:20 SEČ. v regióne tvrdil guvernér Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. Niekoľko vzdušných cieľov bolo údajne zostrelených, keď sa blížili k mestu Belgorod, povedal.

16:41 Satelitné snímky odhaľujú následky včerajšieho zásahu na území výcvikového strediska protivzdušnej obrany v ruskom Yeysku. Nielenže boli zničené kasárne, ale zasiahnutý bol aj sklad, ktorý pravdepodobne obsahoval drony „Shahed“.

16:22 V regióne Belgorod sa obec Dubovoye dostala pod paľbu, v dôsledku čoho mohlo dôjsť k zničeniu odpaľovacieho zariadenia systému protivzdušnej obrany Pantsir-S1. Úder údajne vykonala kazetová munícia.

15:55 Na populistického britského politika Nigela Faragea sa strhla kritika za jeho vyjadrenie, že Západ vyprovokoval ruskú inváziu na Ukrajinu, všimla si agentúra AP. Farage, jeden z iniciátorov odchodu Británie z Európskej únie, v piatkovom rozhovore pre stanicu BBC vyhlásil, že vojnu na Ukrajine vyprovokovalo východné rozšírenie EÚ a NATO v uplynulých desaťročiach. Uznal však, že za vojnu môže ruský prezident Vladimir Putin, ktorý podľa neho využil kroky Západu ako zámienku.

15:33 V dôsledku ostreľovania mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny prišli v sobotu o život najmenej dvaja civilisti a ďalších asi 15 ich utrpelo zranenia. Podľa agentúry AFP o tom informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

15:25 Sergej Beseda odstúpil z funkcie šéfa 5. služby ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), informovala 22. júna ruská investigatívna agentúra Important Stories s odvolaním sa na svoje nezverejnené zdroje. 5. služba poskytla ruskému diktátorovi Vladimirovi Putinovi informácie o politickom vývoji na Ukrajine v predvečer totálnej invázie, uvádza Dôležité príbehy. Na základe týchto spravodajských informácií boli ruské úrady presvedčené, že ruská armáda sa na Ukrajine nestretne so žiadnym vážnym odporom.

14:35 K ruskej invázii na Ukrajinu vyprovokovalo ruského prezidenta Vladimira Putina rozširovanie Európskej únie a NATO na východ. Povedal to v piatok večer v rozhovore s verejnoprávnou vysielacou spoločnosťou BBC šéf britskej pravicovo populistickej strany Reforiem UK Nigel Farage, ktorý za to zožal kritiku od politikov naprieč politickým spektrom.

14:05 K záverečnému komuniké mierového summitu sa pripojili ďalšie dve krajiny. Ide o Marshallove ostrovy a Barbados, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Krajinám poďakoval za podporu.

13:55 Prebiehajú boje v sektore Toretsk uprostred správ o zajatej dedine v „šedej zóne“. Nazar Voloshyn, hovorca skupiny síl Khortytsia, povedal pre Kyjev Independent, že nemôže potvrdiť správy, že Rusi dobyli dedinu Shumy.

13:34 Počas dvoch dní AFU zničilo dva ruské raketové systémy Pantsir spolu s ich posádkami.

12:51 Správy informujú o výbuchu v tepelnej elektrárni v Kyjeve.

11:12 Satelitná snímka ukazuje značné zničenie ropného skladu na juhu Ruska po útoku dronu.

10:58 Pri ruských útokoch zahynulo za posledný deň 8 civilistov a 19 bolo zranených.

9:40 Nový film ukrajinského režiséra Oleha Sencova, ktorý tento mesiac predstavia na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch, zachytáva hrôzy vojny v zákope na frontovej línii. Dedväťdesiatminútový záznam vznikol v čase, keď Sencov, ktorý sám bojuje na ukrajinskom fronte, nemal vedomosť o tom, že je jeho GoPro kamera zapnutá, informuje v sobotu na svojom webe britský denník The Guardian.

9:26 Ukrajina cez noc zostrelila 25 z 29 prichádzajúcich ruských rakiet, bezpilotných lietadiel.

8:07 Novým ukrajinským veľvyslancom v Českej republike bude Vasyl Zvaryč. V piatok ho vymenoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a do Prahy sa presunie z Poľska, kde doposiaľ pôsobil na čele ambasády vo Varšave, vyplýva z informácií na webovej stránke ukrajinskej hlavy štátu.

7:20 Rusko v noci na sobotu uskutočnilo "masívny" útok na zariadenia kritickej energetickej infraštruktúry v oblastiach na západe a juhu Ukrajiny, uviedlo ministerstvo pre energetiku v Kyjeve. Podľa ministerstva bolo počas útokov poškodené vybavenie v zariadeniach ukrajinskej energetickej spoločnosti Ukrenerho v Záporožskej a Ľvovskej oblasti.

6:36 Ruské rakety zasiahli kritickú infraštruktúru v Ľvovskej oblasti, výbuchy počuť vo viacerých mestách.

6:00 Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová v piatok oznámila, že Holandsko spolu s ďalšou krajinou poskytne Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot.

Rusko bolo k vojne na Ukrajine vyprovokované, tvrdí Nigel Farage

Farage tiež povedal, že ak by krajinu viedol on, brexit by bol pre Spojené kráľovstvo hospodársky prospešný.Na otázku, čo si myslí o invázii na Ukrajinu a či obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina, Farage povedal, že osobne ho nemá rád, ale "obdivuje ho ako politického činiteľa", pretože má nad Ruskou federáciou "kontrolu".

Nigel Farage
Zobraziť galériu (5)
Nigel Farage  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

O tom, prečo Putin napadol Ukrajinu, Farage povedal: "V roku 2014 som vystúpil v Európskom parlamente a povedal som: Na Ukrajine bude vojna. Prečo som to povedal? Bolo mi jasné, že neustále rozširovanie NATO a EÚ smerom na východ dáva tomuto človeku dôvod, aby povedal: Zase si idú po nás.""Túto vojnu sme vyprovokovali my. Samozrejme, že je to jeho vina; použil to, čo sme urobili, ako výhovorku," uviedol Farage, líder pravicovej strany Reform UK.

Konzervatívci, labouristi a liberálni demokrati Faragea dlhodobo obviňujú z obhajovania ruského prezidenta. Britský premiér Rishi Sunak začiatkom júna povedal, že je "jednoznačne smiešne" obviňovať Západ z rusko-ukrajinského konfliktu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu