Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Teroristický útok v Dagestane: Hlásia 19 obetí! Piatich útočníkov zlikvidovali

Útoky v Dagestane si vyžiadali mŕtvych aj zranených. Zobraziť galériu (2)
Útoky v Dagestane si vyžiadali mŕtvych aj zranených. (Zdroj: X)

MOSKVA - Bilancia obetí nedeľňajšieho útoku v ruskom Dagestane sa zvýšila na 19, medzi mŕtvymi je 15 policajtov a štyria civilisti. Po smrti je tiež päť útočníkov. Vo vyhlásení na sociálnych sieťach to dnes uviedol ruský vyšetrovací výbor. Úrady dnes ráno tiež informovali, že po Derbente bola protiteroristická operácia ukončená tiež v Machačkale.

Aktualizované 8:44 Pri teroristických útokoch v Dagestane zahynulo 20 ľudí, podľa telegramových kanálov blízkych strážcom zákona.

Aktualizované 8:30 V Dagestáne dnes začal trojdňový smútok v súvislosti s nedeľnými útokmi na dva kostoly a dve synagógy, pri ktorých zomrelo najmenej 17 ľudí, z toho 15 policajtov. Informuje o tom agentúra Reuters. "Ide o tragický deň pre Dagestan aj celú krajinu," uviedol šéf Dagestánu Sergej Melikov. Vlajky v tejto ruskej republike na západnom pobreží Kaspického mora boli stiahnuté na pol žrde a úrady zrušili spoločenské akcie.

Ruské úrady označili útoky za teroristický čin a vyhlásili pondelok, utorok a stredu za dni smútku na počesť pamiatky obetí. Dagestanské ministerstvo vnútra informovalo, že skupina ozbrojencov v meste Derbent začala strieľať v synagóge a kostole, pričom obe budovy podľa miestnych médií zachvátil požiar. Zároveň boli hlásené útoky v hlavnom meste Dagestanu Machačkale na kostol a inšpektorát dopravnej polície.

Úrady zareagovali vyhlásením protiteroristickej operácie v Dagestanskej republike. Protiteroristický výbor oznámil, že bezpečnostné sily "zneškodnili" piatich ozbrojencov, pričom miestny gubernátor informoval, že "zlikvidovali šiestich banditov". Agentúra Reuters upozornila, že tieto protichodné údaje sa nepodarilo okamžite overiť a zatiaľ nie je jasné koľkí ozbrojenci boli zapojení do útoku. K zodpovednosti za teroristický čin sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina.

Medzi páchateľmi sú synovia predsedu okresnej samosprávy

Ruské médiá tvrdia, že medzi páchateľmi útokov sú aj dvaja synovia a synovec predsedu jednej z okresných samospráv, ktorého medzičasom zadržali a už aj predviedli na výsluch na políciu. V jeho dome bola vykonaná policajná prehliadka. Obaja úradníkovi synovia i synovec sú mŕtvi a boli identifikovaní.

Gubernátor Sergej Melikov vo videu vyhlásil, že bezpečnostné sily majú situáciu v republike pod kontrolou a prisľúbil, že vyšetrovanie bude pokračovať až kým nebudú odhalené "všetky spiace bunky teroristov". Takisto dodal, bez dodania akýchkoľvek dôkazov, že útoky mohli byť pripravené zo zahraničia a súvisiace so "špeciálnou vojenskou operáciou" na Ukrajine, ako Kremeľ nazýva svoju agresiu voči západnému susedovi.

Počas protiteroristickej operácie v Dagestane zneškodnili štyroch útočníkov

Bezpečnostné zložky v Dagestanskej republike na ruskom severnom Kaukaze v nedeľu večer zneškodnili štyroch ozbrojencov, ktorí predtým v mestách Derbent a Machačkala podnikli útok na cirkevné objekty - pravoslávny chrám a synagógy - i na post dopravnej polície. Agentúra Reuters informovala, že pri týchto útokoch prišlo o život najmenej šesť ľudí a ďalších asi 12 ich bolo zranených. Ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na republikové úrady uviedla, že zahynulo deväť ľudí a zranených bolo najmenej 25 osôb.

Ruské médiá tvrdia, že medzi páchateľmi útokov sú aj dvaja synovia a synovec predsedu jednej z okresných samospráv, ktorého medzičasom zadržali a už aj predviedli na výsluch na políciu. V jeho dome bola vykonaná policajná prehliadka. Obaja úradníkovi synovia i synovec sú mŕtvi a boli identifikovaní. Ďalších dvoch predpokladaných útočníkov polícia údajne dolapila na úteku v blízkosti Machačkaly. Dagestanské ministerstvo vnútra potvrdilo, že cesty do Machačkaly polícia uzavrela v snahe zabrániť prípadným ďalším páchateľom v úteku z mesta.       

V oboch mestách došlo k prestrelkám   

Miestne médiá medzičasom informovali, že večer došlo v oboch mestách k prestrelkám. Priniesli aj správy o streľbe na policajné auto v obci Sergokal vzdialenej asi 65 kilometrov od hlavného mesta Machačkala. Streľba si vyžiadala jedného zraneného. Agentúra Reuters doplnila, že po útoku v synagóge i chráme vypukol požiar. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí zasa uviedlo, že synagóga v Derbente bola vypálená do tla a v synagóge v Machačkale sa strieľalo. Ministerstvo predpokladá, že v čase útokov v synagógach neboli žiadni veriaci.

Ruské médiá pripomínajú, že k útokom v Dagestane došlo v deň, keď pravoslávna cirkev slávila sviatok sv. Trojice. Ruský zväz cestovného ruchu (RST) v nedeľu večer vydal vyhlásenie, v ktorom turistom odporučil, aby sa dočasne zdržali cestovania do Dagestanu. Tým, ktorí sú už v republike, odporúča prijať preventívne opatrenia: zostať na bezpečných miestach, nevychádzať von a riadiť sa pokynmi úradov.

Dagestan leží východne od Čečenska

Ruské úrady v súvislosti s udalosťami v Dagestane poukázali na "militantné moslimské živly" zapletené do nedávnych incidentov v regióne: vlani v októbri, po vypuknutí vojny v palestínskom Pásme Gazy, výtržníci mávajúci palestínskymi vlajkami na letisku v Machačkale rozbíjali sklenené výplne dverí a pátrali po pasažieroch židovského pôvodu.

Reuters pripomenul, že ruská bezpečnostná služba FSB v apríli oznámila, že v Dagestane zadržala štyroch ľudí, ktorí boli údajne podozriví z podielu na príprave marcového útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall pri Moskve, ku ktorému sa prihlásila skupina Islamský štát. Dagestan leží východne od Čečenska, kde ruské bezpečnostné zložky bojovali proti tamojším separatistom v dvoch vojnách: v rokoch 1994-96 a potom v rokoch 1999-2000. Od porážky čečenských povstalcov sú ruské bezpečnostné zložky s islamistickými militantmi z celého severného Kaukazu v tlejúcom konflikte, ktorý si vyžiadal životy mnohých civilistov a policajtov.
 

Úrady potvrdili už piatich zlikvidovaných útočníkov v Dagestane

Bezpečnostné zložky v Dagestanskej republike potvrdili, že v nedeľu večer zneškodnili piatich ozbrojencov, ktorí predtým v mestách Derbent a Machačkala podnikli útok na cirkevné objekty a sídlo dopravnej polície. Agentúra Reuters informovala, že doposiaľ potvrdený počet zabitých vzrástol na 15 policajtov, pričom medzi ďalšími obeťami sú aj viacerí civilisti.

Viac o téme: StreľbaRuskoDagestanská republikaCirkevné objekty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu