Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Dovolenkári, na TOTO si dajte pozor! Hrozí vám pokuta aj väzenie, slovenskí daňováci vydali varovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Finančná správa (FS) každoročne počas dovolenkovej sezóny eviduje prípady dovozu suvenírov, ktoré sú vyrobené z ohrozených druhov rastlín a živočíchov. Za nelegálny dovoz chránených druhov môže hroziť mastná pokuta i trest odňatia slobody. FS preto v danej oblasti poskytuje informácie a vďaka osvete sa jej počet takýchto prípadov darí znižovať. Informuje o tom hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková.

archívne video

Výstava Kde bolo, tam bolo je zameraná na ochranu živočíchov (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Suvenír z dovolenky je pre mnohých cestovateľov samozrejmosťou, netreba však podľa FS zabúdať, špeciálne v prípade exotických prímorských krajín, že upomienkové predmety môžu byť vyrobené z chránených druhov rastlín a živočíchov. "Príslušníci finančnej správy sa bežne stretávajú v batožine cestujúcich s koralmi, výrobkami z krokodílej či hadej kože alebo s tradičnou čínskou medicínou. Podľa toho, či prečin vyhodnotia ako colný priestupok alebo colný delikt, určia aj výšku sankcie," hovorí Adamčíková.

Hrozí až väzenie

Za colný priestupok možno podľa závažnosti porušenia colných predpisov uložiť pokutu do výšky 3 319,39 eura. "Za závažné porušenie predpisov hrozí aj trestné stíhanie s možnosťou uloženia trestu odňatia slobody na dobu až 8 rokov," varuje FS a preto vyzýva k obozretnosti. Upozorňuje cestujúcich, aby si overili, čo si balia do batožiny, aby sa pri návrate domov z dovolenky vyhli problémom.

Dovolenkári, na TOTO si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Chránené druhy rastlín a živočíchov podliehajú Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES) a viac ako 37-tisíc je pod dohľadom príslušných orgánov a obchod s takmer 1 100 druhmi je úplne zakázaný," dodáva Adamčíková. Cieľom tohto dohovoru z roku 1973 je postaviť svetový obchod s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín pod spoločnú kontrolu všetkých štátov sveta tak, aby sa dosiahla ich ochrana pred úplným vyhynutím vplyvom bezohľadného obchodovania.

Na toto si dajte pozor

V Afrike a v Ázii si treba dávať veľký pozor na predavačov so soškami alebo šperkmi zo slonoviny. V Južnej Amerike sú zase veľmi obľúbeným suvenírom dažďové palice, ktoré vydávajú zvuk dažďa. Sú však vyrobené z chráneného druhu kaktusu. Najčastejšie sa predávajú v Peru, Bolívii a Čile. Bez povolenia je možný dovoz len troch kusov na osobu. "Časti tiel ohrozených druhov živočíchov (nosorožec, kobra, tiger) a rastlín (ženšen) môžu obsahovať i výrobky z tradičnej čínskej medicíny. Pri kúpe exotických predmetov z Tuniska, Egyptu, Thajska či Turecka je potrebné dohliadnuť, aby vám k nim pribalili aj oficiálne sprievodné doklady, čiže certifikát k výrobku, ktoré colné orgány budú vyžadovať," radí Finančná správa.

Dovolenkári, na TOTO si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak si chce dovolenkár priviezť nejaký suvenír, FS odporúča, aby si preveril, či na jeho dovoz nepotrebuje príslušné povolenie. Vďaka osvete sa FS darí počet vyššie uvedených prípadov každý rok znižovať.

Viac o téme: SuveníryFinančná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu