Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Hrozivý nález v Peru! V horách objavili telo amerického horolezca: Stratil sa pred 22 rokmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIMA - Peruánska polícia spoločne s horskými záchranármi objavila telo amerického horolezca, ktorý sa stratil pred 22 rokmi pod najvyššou peruánskou horou Huascarán. Juhoamerické pohorie Andy vydalo dávno zmiznuté telo, lebo v poslednom čase ustupujú tunajšie ľadovce, povedal podľa agentúry Reuters jeden zo správcov tunajšieho národného parku.

Horolezec William Stampfl našiel pod Huascaránom smrť pred viac ako dvoma desaťročiami. Všeobecne sa usudzuje, že zahynul v lavíne. Jeho telo objavili minulý piatok vo výške 5200 metrov, teda viac ako kilometer a pol výškového rozdielu pod vrcholom. Vďaka konzervácii v snehu a ľade sa jeho telo zachovalo aj s topánkami, mačkami a odevom. Mal pri sebe aj vodičský preukaz a cestovný pas.

"Čo bolo pred rokmi pochované, sa teraz dostáva na povrch," povedal jeden zo strážcov huascaránskeho parku Edson Ramírez. Narážal tým na fakt, že v poslednom desaťročí sa zrýchlil ústup andských ľadovcov a v nižších nadmorských výškach ľad roztápa. V Peru ležia viac ako dve tretiny svetových ľadovcov patriacich do tropického pásma. Podľa vlaňajších údajov peruánskej vlády však krajina za posledných šesť desaťročí vplyvom otepľovania planéty prišla o viac ako polovicu objemu svojich ľadovcov.

Viac o téme: TeloHorolezecPeru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu