Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Búrky neutíchnu ani v pondelok! TIETO miesta budú kritické, meteorológovia vydali výstrahy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Johannes Plenio)

BRATISLAVA - V pondelok (3. 6.) popoludní treba počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa pre celé Slovensko. Informuje o tom na svojom webe.

SHMÚ upozorňuje, že búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút a s nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť až do 85 kilometrov za hodinu. "Lokálne sa vyskytne aj trvalejší výdatný dážď s úhrnom do 60 milimetrov," dodal SHMÚ. Meteorológovia tiež pripomínajú, že dážď môže spôsobiť aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Škody môže spôsobiť tiež vietor či prípadné krúpy.

Búrky neutíchnu ani v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Za posledné tri dni spadlo na väčšine Slovenska 10 až 40 milimetrov zrážok

Za posledné tri dni spadlo na väčšine Slovenska 10 až 40 milimetrov zrážok. Skonštatoval to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že ojedinele namerali do nedeľného rána aj viac zrážok.

Viac zrážok padlo podľa operatívnych údajov napríklad v lokalite Bzovík (49,2 milimetrov), Senica - Kunov (49,6 milimetrov), Prievidza (49,9 milimetrov), Vysoká nad Uhom (52,0 milimetrov) a Boľkovce pri Lučenci (53,0 milimetrov). Podľa meteorológov boli aj miesta, kde spadlo menej než 10 milimetrov, a to predovšetkým na severe Slovenska.

archívne video 

Búrky priniesli krúpy na severe Slovenska (Zdroj: Tip čitateľa)

"V celkovom úhrne zrážok za tri kalendárne dni boli aj na malej vzdialenosti veľmi veľké rozdiely, pretože rozhodujúce úhrny sa vyskytli pri búrkach," uviedli meteorológovia. Vysvetlili, že na prelome mesiacov sa nad našou oblasťou udržiavalo vo vlhkom vzduchu pole nižšieho tlaku, v ňom sa prehĺbila tlaková níž, ktorá postúpila aj cez naše územie smerom na severovýchod. "Vytvorili sa tak veľmi dobré podmienky na početné prehánky a búrky, ktoré boli lokálne aj intenzívne," dodal ústav.

Viac o téme: PočasieBúrkyVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu