Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Pre niektoré okresy na západe Slovenska platí druhý stupeň výstrahy pred búrkami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR(Boris Roessler/dpa via AP))

BRATISLAVA - Pre okresy Malacky, Pezinok, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava, Myjava a Nové Mesto nad Váhom platí do 18.00 h druhý stupeň výstrahy pred búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Zároveň vydal aj hydrologické výstrahy pred prívalovými povodňami.

archívne video

Nočná búrka nad Bratislavou (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Druhý stupeň výstrahy pred povodňou vydali meteorológovia pre okres Levice. "Vzhľadom na opakované prívalové zrážky pri búrkach v uplynulých dňoch a nasýtenosť povodia predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity na ľavostranných prítokoch Hrona - Podlužianka, Sikenica a Jabloňovka," priblížili.

Pre niektoré okresy na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Pre okresy Myjava, Malacky, Pezinok, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Nové Mesto nad Váhom platí hydrologická výstraha prvého stupňa pred búrkami.Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred búrkami do utorka (4. 6.).

Večer, v noci a utorok budú intenzívne búrky aj výdatnejšie trvalé zrážky

V pondelok večer, v noci a v utorok (4. 6.) budú intenzívne búrky aj výdatnejšie trvalé zrážky.
Cez Slovensko sa presúva ďalej na východ až severovýchod aj tlaková níž vo vyšších hladinách, a bude tak určovať postup jednotlivých zrážkových pásiem a búrok. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)."Vo vlhkom vzduchu sa v našej oblasti vlní frontálne rozhranie, na ktorom sa vyskytujú početné prehánky a búrky, aj trvalejší dážď," priblížilo SHMÚ.

Na severe Slovenska bude v utorok dominovať východné, neskôr až severné prúdenie, čo prinesie výdatnejšie, aj trvalejšie zrážky práve na sever. Tam budú podľa meteorológov trochu zosilnené aj náveterným efektom. "Tento efekt zachytávajú viaceré predpovedné numerické modely, i keď presná lokalizácia najvýdatnejších zrážok je ešte trochu neistá. Intenzívne búrky sa však môžu vyskytnúť kdekoľvek," skonštatovali.

Viac o téme: PočasieBúrkyVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu