Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Čím dlhšie konflikt v Gaze potrvá, tým horšia podľa Pavla bude pozícia Izraela

Petr Pavel Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Konflikt v Pásme Gazy sa musí čo najskôr skončiť, lebo čím dlhšie potrvá, tým bude pozícia Izraela horšia. V stredu sa na tom zhodli český prezident Petr Pavel a jordánsky kráľ Abdalláh II. Obaja sa chcú podľa Pavla usilovať o to, aby Izrael vojenské operácie ukončil, informuje spravodajkyňa TASR.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

"Čím dlhšie bude trvať vojenská operácia v Gaze a utrpenie civilistov, tým horšia bude pozícia Izraela a tým horšie bude potom nadviazať na nejaké riešenie. Aj z tohto dôvodu - ako kráľ (ibn) Husajn, tak, samozrejme, aj my - budeme vyvíjať úsilie na izraelskej strane doviesť vojenské operácie ku koncu a nastaviť akékoľvek prímerie, ktoré umožní ďalšie rokovanie," povedal český prezident po stretnutí s jordánskym kráľom.Akonáhle sa toto prímerie dosiahne, môže sa podľa Pavla spustiť veľká humanitárna operácia. Dodal, že Jordánsko k tejto téme zvolalo na 11. júna konferenciu, na ktorej sa v nejakej forme zúčastní aj ČR. Mal by sa na nej nielen zorganizovať prísun humanitárnej pomoci, ale vytvoriť pre ňu celkový systém.

Petr Pavel
Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel  (Zdroj: profimedia.sk)

Cieľom podľa Pavla je, aby nedochádzalo ku kríženiu záujmov a nevznikli "biele miesta", ktoré nebudú pokryté. Potrebná bude podľa neho koordinačná bunka pre všetky humanitárne aktivity a logistiku. Dodal, že podľa jordánskej strany bude potrebných 800 kamiónov denne, ktoré budú rotovať a dovážať pomoc do Gazy.

Pavel sa počas oficiálnej návštevy Jordánska stretol okrem kráľa aj s korunným princom Husajnom. Krajinu označil za najstabilnejšiu v regióne a tiež spoľahlivého partnera. Vyzdvihol jej rolu v pomoci západným krajinám pochopiť miestne problémy.

Viac o téme: IzraelGazaPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu