Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Kto bude novým predsedom holandskej vlády? Už poznáme meno

Dick Schoof Zobraziť galériu (3)
Dick Schoof (Zdroj: TASR/AP/RTL Nieuws )

HAAG - Novým predsedom holandskej vlády bude bývalý šéf tajnej služby AIVD a protiteroristického úradu NCTV Dick Schoof. Oznámili to v utorok v Haagu strany budúcej vládnucej koalície, informuje správa agentúry DPA.

Nestraník Schoof je od marca 2020 generálnym tajomníkom na ministerstve spravodlivosti a bezpečnosti, čo je najvyššia nepolitická funkcia v tomto rezorte. Bol tiež riaditeľom imigračného úradu.  Doteraz sa politicky neangažoval, hoci ešte pred niekoľkými rokmi bol členom sociálnodemokratickej strany. Je považovaný za experta na bezpečnosť a migráciu. Očakáva sa, že Schoof povedie najpravicovejšiu vládu v dejinách Holandska. Nahradí súčasného premiéra Marka Rutteho, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO).

archívne video

Voľby do Európskeho parlamentu: Vráťme Európu občanom, hovorí Lexmann (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

V Holandsku sa v novembri 2023 konali predčasné parlamentné voľby

Zvíťazila v nich Strana slobody (PVV) pravicového populistu Geerta Wildersa, ktorá v 150-člennom parlamente získala 37 mandátov. Na stabilnú väčšinu však potrebovala aspoň dvoch koaličných partnerov.

Po náročných rokovaniach sa Wilders dohodol na koalícii s Rutteho pravicovo liberálnou Ľudovou stranou slobody a demokracie (VVD), konzervatívnou Novou spoločenskou zmluvou (NSC) a Farmársko-občianskym hnutím (BBB). Aby umožnil jej vznik, Wilders oznámil, že sa nebude uchádzať o funkciu premiéra.

V Holandsku sa predsedom vlády po parlamentných voľbách zvyčajne stáva líder najsilnejšej strany v koalícii, avšak predsedovia spomínaných štyroch strán sa už v skoršej fáze rokovaní dohodli, že nikto z nich tento post neobsadí; právo určiť vhodného kandidáta má však najúspešnejšia strana. Wilders na margo 67-ročného Schoofa uviedol, že je to dobrá voľba a všetky štyri koaličné strany ho podporujú.       

Zostavenie vlády zrejme potrvá ešte niekoľko týždňov. Pri predstavovaní koaličnej zmluvy 16. mája Wilders avizoval radikálnu zmenu kurzu holandskej vlády, ktoré bude robiť "najprísnejšiu azylovú politiku, aká kedy existovala", ako aj drastické obmedzenie imigrácie. Nová vláda pripravuje aj zmiernenie obmedzení farmárov a zrušenie dotácií na výrobu udržateľnej energie.

Viac o téme: PremiérHolandskoDick Schoof
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu