BRATISLAVA - Blíži sa koniec roka, a to znamená jednu vec: oslava nového roka! Ak chcete svoju oslavu povýšiť na ďalšiu úroveň, prečo si nespraviť špeciálny kokteil, ktorý očarí vašich hostí? Tu je niekoľko receptov na koktaily, ktoré rozžiaria vašu novoročnú párty.
Pitie kokteilov počas osláv nového roka môže byť hotový umelecký zážitok. Ak u seba doma chystáte novoročnú párty a lámete si hlavu nad kokteilmi, ktoré nie sú náročné na prípravu, no budú chutiť aj tým najväčším gurmánom, vyskúšajte týchto šesť jednoduchých receptov. Rýchlo a jednoducho si tak pripravíte kokeily, ktoré vám svojou chuťou pripomenú sviatočného ducha.
Jablkový spritz
Potrebujete
- Ľad
- 2 plátky červeného jablka (na ozdobu)
- 80 ml Aperolu
- 140 ml jablčného muštu
- 80 ml prosecca
- Sódová voda
Postup
Do dvoch pohárov vložte pár kociek ľadu a dva plátky jablka, potom medzi ne rozdeľte Aperol. Jablčný mušt a prosecco rozdeľte do pohárov a podľa potreby dolejte sódovou vodou. Krátko premiešajte, aby sa spojili chuti, a podávajte.
Šampanský kokteil
Potrebujete
- 1 kocka cukru
- ¼ čajovej lyžičky horkého likéru
- 10 ml koňaku
- 75 ml studeného šampanského
- Pásik pomarančovej kôry
Postup
Položte kocku cukru do malej misky, potom ju pokvapkajte horkým likérom a niekoľkokrát ju otočte, aby bola úplne nasiaknutá. Vložte kocku do pohára na šampanské a potom doplňte koňakom. Pomaly nalejte šampanské. Následne jemne stlačte pomarančovú kôru, aby uvoľnila šťavu a šupku omotajte okolo stopky pohára na ozdobu.
Vianočná ruža
Potrebujete
- 25 ml Triple Sec
- 50 ml brusnicovej šťavy
- 75 ml šampanského alebo prosecca
- 1 čerstvý bobkový list, na ozdobu
Postup
Triple Sec, brusnicový džús, šampanské a pohár na martini nechajte vychladiť v chladničke. Do vychladeného pohára nalejte Triple Sec a brusnicový džús, potom pomaly dolievajte šampanské a ozdobte bobkovým listom.
Krstný otec
Potrebujete
- 50 ml škótskej whisky
- 25 ml amaretta
- Ľad
- Pásik pomarančovej kôry na ozdobu
Postup
Whisky a amaretto nalejte do pohára. Pridajte veľkú hrsť ľadu a potom miešajte lyžicou s dlhou rúčkou, kým nebude vonkajšia strana pohára veľmi chladná. Koktail preceďte do pohára naplneného ľadom. Pokvapkajte šťavou z pomarančovej kôry. Kôru môžete pokojne hodiť aj priamo do pohára, aby sa uvoľnila jej aróma.
Mandarínkové martini
Potrebujete
- Šťavu zo 6 mandarínok (pár mesiačikov uschovajte na ozdobenie)
- 100 ml vodky
- 100 ml Cointreau
- 1 fľašu prosecca, Cava alebo Champagne, dobre vychladená
Postup
Poháre na Martini alebo šampanské vychlaďte v mrazničke. Zmiešajte šťavu z mandarínok, vodku a Cointreau v džbáne a potom chlaďte 1 hodinu alebo až 24 hodín. Pred podávaním do pohára vložte mesiačik mandarínky ako ozdobu. Pripravenú zmes nalejte do polovice pohára, zvyšok dolejte šumivým nápojom.
Amaretové bublinky
Potrebujete
- 400 ml mandľového likéru
- 600 ml pomarančového džúsu
- 2 x 75 dl fľaše sektu
- Prúžky pomarančovej kôry
Postup
Zmiešajte mandľový likér, pomarančový džús a šumivé víno v džbáne. Ak chcete, pridajte do každého pohára pásik pomarančovej kôry.