Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

VOJNA na Ukrajine Deň šesťdesiaty ôsmy (2. máj 2022)

Vladimir Putin a Valerij Gerasimov Zobraziť galériu (9)
Vladimir Putin a Valerij Gerasimov (Zdroj: Profimedia)

KYJEV - Ukrajinské bezpečnostné orgány odhalili podľa vlastného vyjadrenia skupinu ruských agentov. Jeden zo špiónov pracoval dokonca v generálnom štábe Ozbrojených síl Ukrajiny, uviedol v noci na pondelok poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:


Naživo z Ukrajiny  


Pluk Azov zverejnil unikátne zábery z evakuácie Azovstaľu v ukrajinskom Mariupole

Pluk Azov zverejnil unikátne zábery z evakuácie Azovstaľu v ukrajinskom Mariupole (Zdroj: Facebook/Ігор Мосійчук (Azov))

ONLINE

21:59 Nemecká vláda je v rámci EÚ pripravená bezodkladne podporiť zákaz dodávok ropy z Ruska. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s tým, že súhlas tohto najväčšieho príjemcu ruských energií môže už v najbližších dňoch viesť k schváleniu a zavedeniu tohto embarga.

21:36 Rusko plánuje bezprostredne anektovať Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) na východe Ukrajiny po tom, ako sa mu nepodarilo zvrhnúť ukrajinskú vládu. V pondelok to uviedol americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Carpenter. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

21:26 V bunkroch rozsiahleho komplexu oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste zostáva uviaznutých asi 200 civilistov, ktorých sa nepodarilo vyslobodiť v rámci evakuačnej operácie vedenej Organizáciou Spojených národov.

21:13 Ukrajinská prokuratúra a polícia identifikovali prvého priamo podozrivého z brutálnych vrážd civilistov v meste Buča, ležiacom neďaleko Kyjeva. Podľa ukrajinských úradov sa jedná o veliteľa oddielu ruskej Národnej gardy Sergeja Koloceja. Na facebooku o tom informovala vicepremiérka Iryna Venediktová. Správy miestnych úradov o stovkách civilistov povraždených za okupácie ruskými jednotkami v Buči vyvolali vo svete silnú vlnu rozhorčenia.

21:11 Pri pondelkovom raketovom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa zahynul 15-ročný chlapec. V pondelok to oznámila Odeská oblastná štátna správa, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

20:34 Ruské jednotky nepretržite bombardujú humanitárne ústredia v ukrajinskom meste Rubižne v Luhanskej oblasti a maria tak pokusy o evakuáciu civilistov. V pondelok to na sociálnej sieti Telegram uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Intenzívne boje prebiehajú aj v okolí miest Izium a Lyman. TASR informuje podľa správ agentúry AFP a spravodajskej stanice Sky News.

20:02 Ukrajinská tajná služba tvrdí, že ruská armáda odváža svojich padlých vojakov z ukrajinských miest po nociach, aby zatajila, aké veľké straty utrpela počas bojov. Informuje o tom v pondelok spravodajská stanica Sky News.

19:50 Ukrajinská armáda potvrdila, že jej jednotky získali späť kontrolu nad niekoľkými obcami severne a východne od Charkova. V pondelok o tom informovala americká spravodajská televízia CNN s tým, že postup ukrajinskej armády  môže Rusku sťažiť raketové a delostrelecké útoky na mesto Charkov.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu