Málokto sa po náročnej zime a sviatkoch plných dobrého jedla cíti vo svojom tele pohodlne. Aby váš žalúdok opäť fungoval tak, ako má, zabudnite na drastické diéty a vyskúšajte radšej nasledujúce tipy.
- Pre telo predstavuje náhla zmena jedálnička pomerne veľký stres, preto na ňu môže reagovať negatívne. Ak sa chcete vyhnúť jojo efektu alebo zníženiu imunity v dôsledku hladovania, choďte na to rozumne, a hlavne postupne.
- Nemusíte sa vzdávať vašich obľúbených jedál, aby ste schudli zopár kíl. Sledujte však množstvo, ktoré počas dňa skonzumujete. Dôležité je tiež prijímať dostatok tekutín.
- Aby váš metabolizmus fungoval opäť na plné obrátky, potrebujete hlavne dostatok vitamínov a vlákniny. Denne by ste mali skonzumovať minimálne 2 porcie ovocia a zeleniny.
- Skvelým pomocníkom na ceste za zdravím sú čerstvé šťavy. Ak si ich nestíhate pripraviť doma, skúste tie od značky K-Bio, ktoré podporia vaše trávenie aj imunitu. Pod privátnou značkou K-Bio v Kauflande nájdete pestrý výber ovocných a zeleninových štiav, ktoré vám pomôžu odľahčiť jedálniček zdravým a chutným spôsobom. Navyše si môžete byť istí, že neobsahujú farbivá, chuťové zvýrazňovače ani umelé arómy.
- Nezabúdajte ani na pohyb. Stačí, ak si každý deň doprajete polhodinovú prechádzku, namiesto výťahu budete používať schody, na nákup sa vyberiete peši alebo cestou z práce vystúpite o zastávku skôr. Každý krok sa počíta.
- Zaraďte do svojho jedálnička zdravšie verzie vašich obľúbených receptov. Pripravte si napríklad zdravé cviklové rizoto od Lenivej kuchárky. Červená repa obsahuje množstvo vitamínov, vápnika, fosforu a železa, preto je vhodná najmä pre ženy. Ak bojujete s jej typickou chuťou, stavte na čerstvú repovú šťavu od značky K-Bio. Zíde sa vám dokonca aj pri varení.
Cviklové rizoto podľa Lenivej kuchárky
Ingrediencie na 4 porcie:
300 g ryže arborio/carnaroli
200 g červenej repy
1 cibuľa
250 ml bio šťavy z červenej repy K-Bio
70 g parmezánu
3 plátky masla
5 PL panenského olivového oleja
soľ a čierne korenie
100 g čerstvých šalátových listov
Postup:
V rýchlovarnej kanvici zohrejeme 1 - 1,5 litra vody, ktorú použijeme na podlievanie rizota. V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme k nemu nadrobno nasekanú cibuľu a pečieme do sklovita. Prisypeme nepremytú ryžu a poriadne premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve olivového oleja. Opekáme 3 minúty za pravidelného premiešavania.
Zalejeme K-Bio šťavou z červenej repy izbovej teploty, pridáme nadrobno nakrájanú cviklu a dobre premiešame. Osolíme a za občasného miešania privedieme do varu.
Následne znížime teplotu, pridáme časť horúcej vody a pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Postupne pridávame zvyšok horúcej vody a zakaždým premiešavame, až kým sa vstrebe voda a ryža i cvikla sa uvaria al dente. Trvá to približne 20 - 30 minút.
Ryžu stiahneme zo sporáka a primiešame k nej plátky masla. Na záver vmiešame strúhaný parmezán a podľa chuti dosolíme a okoreníme. Pred servírovaním rizoto posypeme strúhaným parmezánom a ozdobíme čerstvými šalátovými listami.
- reklamná správa -