TEXAS – V americkom Texase v južnej časti Spojených štátov amerických došlo k obrovskej tragédii, keď len 23-ročná študentka prišla náhle o život. Jej smrť zasiahla mnohých ľudí, ktorí ju ani nepoznali. Čakali ju totiž promócie a k veľkému nešťastiu prišlo na jej prvom rande v živote.
K Alison Pickeringovej (23) z Texasu v USA sa život zachoval tým najhorším možným spôsobom. Po ťažkých ale zvládnutých rokoch štúdia na vysokej škole Tarleton State University v Stephenville ju napokon čakali promócie. CBS News píše, že okrem toho ju zastihlo šťastie aj v osobnom živote, keď si dohodla rande.
Dávala si veľký pozor
Alison však ani netušila, že jej prvý románik na verejnosti dopadne doslova tragicky. Keď sa pár išiel najesť, Alison veľmi dôkladne vybrala reštauráciu. Od útleho veku mala totiž problémy s konzumáciou niektorých druhov potravín. Na arašidy bola dokonca alergická.
Rozhodla sa pre podnik Newton's Saddlerack, v ktorom už raz jedla. Pre úplnú istotu si dokonca objednala to isté jedlo. Napriek tomu, že si dávala veľký pozor, jej pekný večer sa zmenil na neúspešný boj o život.
Obrovská chyba reštaurácie
Končiaca študentka vysokej školy konzumovala šalát, kde ale reštaurácia urobila drobnú zmenu. Pre Alison to bolo smrteľné. Vedela, že je alergická, ale reštaurácia zmenila receptúru jej obľúbeného jedla. Doniesli jej síce rybu mahi-mahi ale s arašidovým dresingom. Nemala o tom vedieť dokonca ani obsluha, teda ju ani nikto neupozornil.
"Už po prvých sústach vedela, že niečo nie je v poriadku. Pichla si EpiPen (epinefrínový autoinjektor) proti alergii. Keď po ňu prišli záchranári, normálne sa s nimi bavila. Cesto do nemocnice sa jej však rapídne pohoršilo. Nič sa už nedalo robiť," povedal Grover Pickering, otec Alison.
Rodičia vedeli o dcérinej alergii odkedy jej kamarátka ponúkla sendvič s arašidovým maslom. Prejavovalo sa to opuchom pier a hrdla. Návštevy na pohotovosti boli postupom času čoraz zriedkavejšie, keďže Alison sa vyhýbala škodlivým potravinám. "Vždy bola veľmi opatrná a platilo to aj pri jej prvom rande," dodala so slzami v očiach matka zosnulej študentky Joy Pickeringová.
Stále to bolí
Alison vyhlásili za mŕtvu len pár dní pred jej promóciami. "Je to tragická udalosť a nikomu neprajem takýto osud. Aj po viac ako roku nás spomienka na dcéru rozplače. Neustále bojujeme so silnými emóciami," povedal otec Grover v čase, keď Joy uverejnila na sociálnu sieť Facebook príspevok o Alison.
Rodičia, ktorí prišli o svoju dcéru sa odhodlali bojovať o zvyšovanie povedomia možných kritických potravín v gastronómii. "Aj takýmto spôsobom si chceme uctiť pamiatku našej Alison. Odhalenie kritických potravín, ktoré spôsobujú alergiu, môže zachrániť mnoho životov. Reštaurácie zmena receptúry jedál v podstate nič nestojí, ale pre zákazníka to môže byť smrteľné," dodala.
Minulý rok bol v americkom Texase prijatý zákon Sergia Lopeza "Food Allergy Awareness Act" s cieľom zlepšiť školenia a komunikáciu v kuchyniach reštaurácií. Dôvodom je vyhnutie sa potravinám, ktoré spôsobujú alergiu.