Naše stravovanie ovplyvnilo veľa trendov. Podľa jedného boli všetky tuky škodlivé, preto sa do popredia dostali nízkotučné potraviny. Neskôr sa začal uplatňovať opačný princíp, kedy sa konzumovali vysoké množstvá tukov.
Kvalitný zdroj energie
Spolu so sacharidmi a bielkovinami, patria tuky (lipidy) k dôležitým živinám, ktoré sú pre náš život nevyhnutné. Sú veľmi dobrým zdrojom energie, pretože majú viac ako dvojnásobok energie oproti ostatným zložkám potravy. „1 gram tukov obsahuje až 38 kJ (9 kcal). Odporúča sa, aby denný príjem tukov pokrýval 20 až 35 percent celkového energetického príjmu, čo predstavuje približne 45 – 80 gramov tukov denne, v závislosti od pohlavia, váhy a veku jednotlivca“, vysvetľuje MUDr. Peter Chlebo, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Aj cholesterol je pre telo dôležitý
Cholesterol bežne prijímame prostredníctvom potravy a pokiaľ ho nemáme dosť, ľudský organizmus si ho začne vyrábať sám. Zlé meno mu robí jedna časť, označovaná ako LDL alebo „zlý“ cholesterol. Práve ten je rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení. Naopak, dobrý HDL cholesterol pred jeho negatívnym vplyvom naše telo chráni. „Denný odporúčaný príjem cholesterolu by nemal presiahnuť 300 mg. V opačnom prípade hrozí vznik a rozvoj aterosklerózy,“ upozorňuje odborník na výživu.
Dobré verzus zlé tuky
Lipidy členíme na nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny. Práve na prvú skupinu si treba dávať v rámci snahy o zdravú životosprávu pozor. Nasýtené mastné kyseliny nájdete v masti, slanine, klobásach a salámach, v masle, smotane, tučných syroch, no pridávajú sa tiež do slaného a sladkého pečiva, napolitánok, keksov, praliniek a lacných čokolád.
Medzi hlavné zdroje „dobrých tukov“ patrí olivový, repkový a slnečnicový olej, rastlinné margaríny, orechy, semiačka, a tiež rybí alebo bravčový tuk. Nenasýtené mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na zdravie ľudí, pretože znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a pozitívne ovplyvňujú metabolizmus tukov, najmä cholesterolu.
Nutri-Score vám zjednoduší nákupy
Kaufland ako jeden z prvých predajcov potravín na Slovensku používa moderné označovanie potravín, Nutri-Score, na svojich vlastných produktoch. To radí obsah nasýtených mastných kyselín v potravinách medzi negatívne hodnoty, ktoré záporne ovplyvňujú výsledný Nutri-Score pre daný produkt.
Pri hodnotení tukov je potrebné zohľadniť viaceré faktory a rozlišovať údaje o nasýtených a nenasýtených mastných kyselinách. Nutri-Score vypočítava výsledné skóre produktu na základe komplexných informácií, čím vám ušetrí mnoho času aj energie.
reklamná správa -